Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Vědci na University of Tokyo jsou jedněmi z mnoha, kteří také pracují na vylepšení lithiových článku. V jejich případě zapracovali na novém nehořlavém elektrolytu, který navíc dovolí dosáhnout vyšších napětí.
wrah666 (6205) | 28.3.20207:40
Rozhodně pěkné. Až na jediný drobný detail: Hořlavé je samo lithium. Velmi hořlavé, v podstatě spíš samozápalné. ­(stačí trocha vlhkosti a vzduch­) V akumulátoru elektromobilu je ho pár desítek kilo. Plus co udělá ­"sloučenina­" v ohni? Nemusí hořet sám elektromobil, stačí když chytne druhé auto. Fluorované uhlovodíky možná nehoří, ale když se v ohni rozpadnou, jde z nich moc fajn jedovatý čmoud.
Odpovědět1  4
Duncan66 (205) | 29.3.20206:36
Prave proto se vymysli latky jako je tahle, aby to nechytlo tak snadno. Navic akumulatory v autech maji radove vetsi odolnost, nez obycejne baterky. Rocne shori statisice normalnich aut, ale kdyz jednou za uhersky rok chytne elektromobil, tak jste z toho celi poblazneni ...
Odpovědět0  1
asip80 (1175) | 29.3.202010:29
1. fosilů je o ­"trošičku­" víc v provozu a najezdí mnohem více km + tráví více času v horších podmínkách ..
2. v 99% hoří jen opravdu vylítané, neservisované střepy ­(nebo díky konstrukční vadě­), havarované a nebo díky idiocii uživatele
3. v naprosté většině případů hoří i ten fosil kvůli závadě na elektroinstalaci :­) !!!
4. fosil se lépe hasí ­(trochu jiný princip uvolňování energie­)
5. když jeden fosil zapálí více vozidel započte se to do statistiky , když to samé udělá EV, tak s velkou pravděpodobností budou okolní auta na fosilní pohon a rázem bude statistika v prospěch EV, i když prvotní příčinou bylo právě EV :­)
Odpovědět2  1
Duncan66 (205) | 29.3.202011:48
1. ano je jich vice, ale kdyz nejaky shori, tak se o tom pise maximalne kdyz jsou nepokoje ve Francii atp., zatimco o kdejake lapalii elektromobilu pise cely svet mesic.
2. nepravda
3. casto ano, ale jestli to je ­"naprosta vetsina pripadu­" jste vyvodil na zaklade jakych statistik?
4. ano
5. :D
6. Ja netvrdim, ze EV nemaji prozatim v teto oblasti vetsi uskali, nez klasicke vozy, ale ta hysterie kolem toho mi na druhou stranu pripada hloupa, ale chapu, ze lide neprejici teto technologii si radi kopnou vzdy, kdyz se jim nabidne sebemensi duvod a budou ignorovat problemy technologie soucasne...
Odpovědět0  2
asip80 (1175) | 29.3.202013:59
1. jak často se píše o dělníkovi, uklízečce atd. a jak často se píše o prezidentovi, celebritě, královně atd. ? :­) kdo by si platil reklamu v plátku, kde bude i kdyby jen 100x článků denně o každém dělníkovi jak si třeba koupil svačinu v kantýně :D
2. v čem ?
3. všeobecně známý fakt, který zmiňují i samotní profesionálové a je to zmíněno v mnoha článcích, studiích, puplikacích, statistikách >> btw požár zaviněný nehodou se pohybuje kolem 1­-2% max z celkového počtu požárů vozidel
6. když je to v masovém měřítku totalní hovadina, tak bych si troufl říct, že pro jedince se zdravým rozumem je doslova povinnost si kopnout ;­)

nevím co závadného je na tvrzení Wratha, že nedojde k samotnému hoření článku­(nebo je velmi obtížné toho dosáhnout­), neznamená, že nedojde k masivnímu uvolňování energie a nárustu teploty + uvolňování silně toxických sloučenin do vzduchu + možnost vznícení okolních komponentů !!

btw zázračných nových technologií okolo baterií je tu do roka nespočet a kde jsou ? :­) ­(každá má své ­"ALE­", ale to už se nějak v promo­-materiálech nezmiňuje, aby snáze dosáhli na ­"dotace­"/granty ­)

samotný koncept nacpat co nejvíce energie na co nejhmenší prostor je roven pokusu vyrobit granát ;­) ­(další šílenost kterou málokdo zmiňuje >> rychlé dobiíjení alias nabijem náklaďák do 30 minut na 80%, ale nikdo už neřekne kolik MW je potřeba ;­) ­)..pouze pro jeden vůz ..
Odpovědět0  1
Duncan66 (205) | 29.3.202015:00
1. Elektromobil neni prezident ani celebrita. Technologie je starsi, nez spalovaci motory a po svete jich jezdi miliony desitky let. Jen zavistivci a celozivotni nuly maji radost, kdyz se nekomu jako je Musk neco nedari a radi do toho kopou, protoze sami nemaji koule na to se pustit do neceho ani z miliontiny promile odvazneho a riskantniho.
2 a 3. Cucate si to z prstu a nemat zadna relevantni data.
6. Neni to hovadina, hovadina to je tlacit politicky na silu, kdyz neni pripravena rada jinych veci. Drive ci pozdeji si lidstvo poradi se zdroji enegrie a navic ropa a plyn budou dochazet a navic diky geopoliticke situaci se muze rychle stat, ze to bude velice nedostatkove zbozi atp. a elektroauta muzou byt casem byt docasne jedinou alternativou pro reseni nejake krize. Jedinec se zdravym rozumem hleda zpusoby jak neco dokazat a vyresit, hlupak a omezenec hleda duvody proc neco nedelat.
7. Prave proto dnes ty clanky tolik vazi, protoze jsou mimo jine pomerne slusne zabezpeceny nekolika silnymi ochrannymi vrstvami.
8. ruznych technologii se objevuje opravdu rada a aplikace do praxe je pomalejsi nez by si mnozi prali, ale to jenom skacete na spek mediim, ktere to radove nafukuji.
9. ­"granat­" vybuchuje ve spalovaku nekoliksetkrat za vterinu a zvladli jsme to ukocirovat pomerne slusne, takze proc takova skepse vuci budoucnosti? A jinak pokud zijete v iluzi, ze pro nabiti baterie jednoho elektroauta na 80% potrebujete prikon v radech megawattu, tak se nedivim, ze jste z tech baterek takovy hysterik. Nosite mobil v nejakem bezpecnem pouzdre odolnem proti vybuchu? :D
Odpovědět0  1
asip80 (1175) | 29.3.202018:06
1. když chytně nějaké lambo apod., tak jsou toho plná média a EV bylo překonáno stejně jako zvířecí pohon nebo pára ;­) >> Celoživotní ­"nuly­" propagují současný nesmyslný koncept elektromobility ze dvou důvodů a­) mají z toho profit a z b­) tomu slepě věří a nemají potřebné znalosti
2­-3. v tomto bodě věřím odborníkům a když to tvrdí více nezávislých zdrojů a statistiky záchraných sborů, tak si tomu dovolím věřit ..
6. je to hovadina a tlačí se to na sílu ­(takže dvojitá hovadina­) ..ano dříve či později a až to nastane, tak současný koncept bude dávno přežitý. Samé kdyby kdyby a co když nastane blackout, tak nebude jezdit skoro nikdo ;­) každé řešení má své slabiny .. jen omezenec nechce vidět do hloubky
7. to se v podstatě výrazně nezmění ­(při současném konceptu a se současnými technologiemi to není možné­) >> jestli něco přijde za 30,50,100 let tak ok, ale do té doby je to jen zbytečné plýtvání zdroji :­)­(kdyby se stejné prostředky co se do teď promrhali na současný nesmyslný koncept EM, tak už jsme mohli být o 15­-30 let blíž něčemu co bude mít smysl i v masovém měřítku.. ­)
8. protože když se jde do hloubky, tak se zjistí, že ty různé technologie nejsou zas tak zázračné a mají své mouchy + jsou ještě nákladnější na výrobu ..
9. tak mi ukaž jak snadno uvolníš veškerou energii z paliva co máš v nádrží v nějakém kratším časovém intervalu ;­) >> jestli někdo žije v iluzi, tak ať se nejdřív podívá na megacharger ­(v budoucnu chtějí ještě zrychlovat nabíjení ­) a až takových Etrucků bude jezdit všude plno ....
- zrovna mobil je krásný příklad >> naprosto směšné množství energie a co to dokáže udělat za paseku ;­)

Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4982) | 29.3.202018:20
7, Do té doby je to zbytečné plýtvání? Tomu moc nerozumím. To jako chceš říci, že když teď 50 let nebudeme nic dělat, tak za 50 let zničehonic spadne řešení z nebe? Kdybychom od dob Fordu T nic nedělali, teď bychom jen tak dnes udělali auto na úrovni dnešních aut? Není právě vývoj to, že se postupně od nedokonalých řešení dostáváš k lepším? Bez toho vývoje se tam nedostaneš. Jasně, že teď musí být EV nedokonalé, abychom za těch 50 let mohli mít EV bez dnešních problémů ­(nebo se sníženými problémy­). Bez toho, abychom do toho dnes investovali, vyvíjeli, prokopávali se přes stále zlepšující se řešení, se tam nedostaneme. On dokonalý EV s bezpečnou baterkou za 50 let sám z nebe fakt nespadne.
Odpovědět0  1
asip80 (1175) | 29.3.202018:37
- vývoj a výroba EV nezaplatí sama sebe
- teď se berou peníze z našich kapes na prosazování a dotování elektromobility >> proč je rovnou nedat na výzkum , vesmírné programy atd. >> to vše by nás posunulo rychleji k cíli
- výrobci dotují vývoj, produkci a prodej EV ­(i tak jsou o hodně dražší než fosilní alternativa­), protože musí
- kdyby to FORD dělal dnešním stylem, tak už dávno krachnul .. a FORD by neexistoval

kdyby se veškeré zdroje­(peníze, materiál, mozky, čas ..­) přestali plýtvat na něco co nemá budoucnost mohlo se to věnovat na vývoj lepšího řešení ..
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 29.3.202015:37
Hlavní výhodou elektromobilu je to, že se dá nabíjet mnoha různými způsoby a tím snižovat počet těch rychlých nabíjení. Náklaďák se musí čas od času odstavit ­(povinné přestávky­), ty nejsou zas tak krátké a není potřeba nabíjet celý akumulátor, pokud ho mezi zastávkami řidič celý nespotřeboval. Může mít soláry na střeše návěsu a opět o pár procent snížit potřebu rychlého nabíjení... Kdo ví, některé hlavní dálniční tahy mohou být za pár desítek let vybaveny indukčním nabíjením, které dá třeba jen 10 kW na auto, ale i to opět posune potřebu nabíjet tak rychle tak velké množství energie. Těch způsobů, které pomáhají o pár procent, je spousta, a když se dají dokupy, tak to může udělat poměrně solidní změnu. Žádné není spásou, ale spolu dokáží docela dost.

Navíc jde o technologie, které se začínají používat už dnes a teď si představ, na jaké úrovni budou za 50 let, až tu budeme mít 100% elektromobilitu. 50 let je sakra dlouhá doba. Srovnej Škodu 100 z roku 1970 a Škodu Octavia z 2020. Srovnej počítače z roku 1970 ­(jedno jádro, ani 1 MHz, 640 B RAM­) a dnešní ­(standardem 8 jádro, 4000 MHz, 8 GB RAM = 8 000 000 000 B RAM­). Srovnej telefony v roce 1970 ­(ti šťastnější měli pevnou linku­) a dnešní mobilní telefony. Srovnej televize v roce 1970 ­(mnohdy jen ČB CRT televize­) a dnešní ­(tenoučké LCD, ohebné OLED,...­).
Odpovědět1  1
asip80 (1175) | 29.3.202018:27
1. řeším hlavně EV v masovém měřítku, ale stačí se podívat na sídliště a ani to nemusím řešit i přes dotace vysokou cenu vozidla a komfort, který nabídne
2. kamion a soláry :D obzvlášť v noci atd. >> jestli budu vycházet ze SEMI, tak jsme na nějakých papírových cca 400km dojezd ­(plně naložený v ideálních podmínkách ­- terén, venkovní teplota­) a jak dobít skoro plnou kapacitu za cca 45 minut ? To chce sakra silnou nabíječku a jak to udělat, když už teď je nedostatek odstavných ploch pro kamiony ? Všude nacpat megachargery ­(­"zabetonovat­" a rozkopat celou zem kvuli EV­) a dobíjet tolik kamionů současně ?
3. ano indukční nabíjení ­- kolik energie by to mělo vyzařovat do okolí a s jakou efektitou to bude fungovat ? No to musí být sakra nákladná infrastruktura ­(nejsou schopni postavit a udržet obyč silnice, které se pod kamiony kroutí a propadají­) :­)
4. až tam budou, tak budu první kdo bude křičet prosaďte je v masovém měřítku ..

srovnám to tedy se Škodou 100 nebo se starým počítačem, telefonem atd.>> proč bych měl udělat krok zpět a jěště za mnohem vyšší cenu .. které EV mi nabídne takový komfort ? To mám vyměnit svůj 4k HDR panel za 20­" TNko HD ready, abych byl in ?
Odpovědět0  1
Duncan66 (205) | 29.3.202019:36
jsi zcela neobjektivne zaujaty, takze jen k poslednimu odstavci:

- nove elektromobily nabizi prave vychytavky a komfort, ktere klasicke spalovaky nemaji a nemely a teprve se podle toho adaptuji.
- EV nemaji jenom negativa jako dojezd, ale radu pozitiv jako napr. zrychleni, max. tocivy moment kdykoli atp., neznecistuji lokalne, coz se opet hodi do huste zabydlene lokality, nehrozi, ze bude nejake prase jezdit bez fa filtru a rada dalsich veci.
- v neposledni rade kdo jezdi vyhradne z prace do prace, sem tam do obchodu atp., tak ani nemusi jezdit na benzinku a bude dobijet doma, takze usetri cas a penize jezdenim na benziku.
Takze tvoje srovnani 4k HDR vs TNko HD je zcela mimo. Tedy ono prumerny spalovak je ve srovnani s tim modernim EV to HD TNko a EV je to 4K HDR, takze ono to plati, jen opacne, nez si ty myslis ;­-)
Odpovědět0  3
asip80 (1175) | 29.3.202021:07
takže si se deklasoval do kategorie fanatiků

1. v čem jsou EV komfortnější ve stejné cenové kategorii a v čem se tedy musí spalovák adaptovat ?
- kratší dojezd
- horší výbava
- menší rozměry
- mnohonásobně delší doplňování energie pro další jízdu
atd. atd.­(jeden týpek byl tak mimo, že mi argumentoval tímto ­"když pojedeš s vlekem do kopce 250km­/h, tak ti taky rychle dojde palivo :D :D ... tak jsem jen dodal ­"i kdyby tak ho za 5minut doplním na max.­" :D ­)
2. takže zátěž přesuneme jinam + do budoucnosti a tím zmizí :­)... ano to je jediný argument >> zrychlení za které si člověk tvrdě připlatí a nevím jestli ve městě potřebuji být z 0 na 100 cca 5 sec :­) a nevím jestli je to potřeba i mimo město :D, ale jestli by takto člověk jezdil pořád, tak brutálně zkrátí životnost komponentů ­(přeci jen takové toky energie dávají pěkne zabrat stejně jako dávají zabrat fosilu, který se bude vytáčet neustále na max.­) >>>>> jakoby současný koncept elektromobility v masovém měřítku neměl žádná negativa a dopady na přírodu :D
- kde budou stát všechny ty dobíjecí stojany ?
- kolik materiálu na budování infrastruktury bude potřeba ?
- kde budou na delších trasách dobíjet, když už teď je problém najít volnou nabíječku a kolik ploch se bude muset navíc ­"vybetonovat­" pro osobní a nákladní dopravu ?
- kolik toho sežere následná udržba tak masivní infrastruktury ?
- kde vememe tu energii, když se z nás po plánovaném odstavení uhelných elektráren stanou importéři energie a jaderky se blokují?
3. ano pořád řeším nesmyslnost tohoto konceptu v masovém měřítku a když pominu vysoké pořizovací náklady, tak v momentě když má kde člověk dobíjet, tak proti EV v podstatě nic nemám >> ale ať zruší veškeré dotace, pobídky, úlevy atd. a uvidíme konkurenceschopnost ;­) ­(btw ve firmě máme několik EV a po pár prvních měsících nadšení se ­"fasují­" už jen na přejíždění mezi vrátnicemi nebo k focení promo materiálů a jinak jsme se zase vrátili k oktávkám a superbům :­) ­)
4. jak může být mé srovnání mimo, když je EV ve všech možných parametrech horší ..ano na TNku si taky pustím večerní zprávy, ale když si budu chtít pustit celovečerák v HDR, tak s HD TNkem pohořím a kdybych do toho přeci šel, tak to bude hnus :D vývoj má jít dopředu >> EV je krok zpět ­(horší dojezd, pomalejší doplnění energie, za vyšší cenu mi nabídne horší komfort...kdyby to bylo naopak i kdyby jen o pár procent bylo EV lepší, tak vysoká cena má své opodstatnění, taky si nekoupíš horší za víc... a víš co je ještě úsměvné, že hodně lidí ten vysoký komfort EV doplňuje nezávislým topením na naftu :D :D
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 29.3.202022:29
2, To je právě ono. EV není vhodné pro dlouhé trasy, tudíž se dá předpokládat, že ti, kteří jezdí dlouhé trasy, budou na EV přecházet spíše mezi posledními, tedy tehdy, kdy už tato omezení mít nebudou mít v takové míře jako dnes. Kde budou stát stojany? No za 50 let skoro všude. Když už dnes stojí všude možně. Stačí vystrčit hlavu do zahraničí a podívat se, jak to funguje jinde. Auto parkuje 95 % času, to je dost času na to, aby se nabíjelo každou chvíli pomalu do plného nabití a to rychlé nabíjení budeš potřebovat především jen tehdy, když opravdu pojedeš dlouhou trasu. Třeba u mně by to znamenalo snížit počet tankování asi na 1­/10­-1­/15 dnešního stavu. Nenajdeš místo? To zas není takový problém. průměrně za den najede auto asi 40 km, takže i kdyby našlo na sídlišti místo jen jednou týdně, tak to přes noc stihne dobít. Nárazové špičky? Jsme v roce 2020, vše se řídí elektronicky pomocí telefonů. Nepřijde mi nereálné, že auto připojené k nabíječce se nenabíjí, když je velký odběr, a že se to nebude samo nějak inteligentně řídit. Potřebuješ nabít hned a rychleji, připlať si.

Kde vezmeme tu energii? No, to je dobrá otázka. Ale opět se dostáváme k tomu, že elektřina se narozdíl od benzínu a nafty dá docela dobře vyrábět i lokálně. Obchoďák hodí soláry na střechu a nabije trochu energie autům, která o to méně budou muset využívat běžnou elektrickou síť. Tohle mohou udělat i paneláky. Jasně, takhle dostaneš možná tak do 10 % potřebné energie, ale i to se počítá. Už dnes existují perovskity a hybridní solární panely, jejichž účinnost o polovinu překonává ty dnešní. Takže za 10 let to možná nebude 10 % navíc, ale 15 %. Tytéž solární panely ­(folie­) mohou jít i na střechy aut. Dalších 5 %. Jsme na 20 %. Už dnes existují poloprůhledné solární panely, proč by za pár desítek let nemohly být součástí tónování skel? Dalších 5 %, máme 25 % energie, kterou nemusíme odebírat z centrální sítě. A to jsem hovořil jen o jedné z technologií.

4, Ty monitory to právě parádně ukazují. Když jsme tu měli CRT, tak příchod LCD přinesl výhodu v šířce a hmotnosti, možná tak spotřebě, ale to bylo asi tak všecko. Bylo to drahé, mělo to mizerné pozorovací úhly, šílené odezvy, mizerný kontrast a věrnost barev, spoustu mrtvých pixelů. Takže tím chceš říci, že jsme se měli na ploché monitory vykašlat, protože to tehdy stálo za prd? Sám říkáš, že vývoj má jít kupředu. Tak proč teda ten vývoj nechceš?

Znovu říkám, EV lepší než spalovací auto samo z nebe nespadne stejně, jako sám z nebe nespadl LCD­/OLED monitor lepší než tehdejší CRT. Je potřeba se k tomu nějak dostat. Nikdo neříká, že dnešní EV je lepší auto než dnešní spalovací. Ale pokud to EV nebudeme vyvíjet a nebudeme řešit problémy s ním spojené ­(stejně jako jsme řešili problémy tenkých displejů­), tak to lepší EV mít nebudeme. Samo se neobjeví. Je potřeba jít od těch produktů, které budou horší než ty stávající ­(a lepší jen v určitých parametrech, kvůli kterým si to bude kupovat jen vybraná skupinka lidí, pro které jsou tyto parametry důležité­) a postupným vývojem to vše překonat.

Co se týče dotací na EV, s nimi rovněž nesouhlasím. Ta technologie by se měla sama prosazovat tím, jak se bude sama zlepšovat.
Odpovědět0  1
asip80 (1175) | 30.3.20208:14
2. když pominu vysokou cenu i přes veškeré dotace, tak nikde nerozporuji EV pro jízdu kolem komína a když nebude masově rozšířeno ­(myslíš to zahraničí, kde zrušili skoro 200 stojanů u dálnic, protože se to nevyplatilo a aby se to vyplatilo musela by být cena 15,­- korun a víc ..­) >>>
- je vám všem doufám jasné, že současný koncept elektomobility zdraží plošně elektřinu úplně všem ?
- Hele od člověka co má rád technologie a má víc rozumu jak většina populace bych čekal trochu víc než operování s dlouhodobými průměry atd.
- čekat nebo si připlatit a stejně čekat >>> to je ten pokrok ? hmm :­/ no nevím nevím ...
- např. obchoďáky vs elektřina mám současný EV s dojezdem 80­-120 km webastem ­(ano takových je poměrně dost­) udělám si výlet do vedlejšího města nákup, kino, večeře dost času na dobití...ale ty garáže budou plné EV, které budou chtít taky dobíjet ­(tisíce aut­) >> kolik je potřeba solárů, aby to vše utáhlo a dojel jsem s takovým autem v pohodě domů ? >>> tak enormí se přizpůsobení technologii, která ma hlavně sloužit >> opět nepovažuji za krok kupředu ..jízda od nabíječky k nabíječce není to pravé ořechové a pořád zapojovat odpojovat jak tatar dokola ... >>> tyhle všechny pseudo ­"pomůcky­" jak přispět k dobíjení EV budou likvidovat přírodu ještě víc a navíc jsou silně závislé na počasí atd. >> co když bude půlku léta zataženo ? oops máme problém .
- mohou, možná, bude atd., tak proč ty zdroje plýtvat na něco co teď nedává smysl a dají se využít smysluplně ?

4. kolik se dalo dotací do LCD? prošlo si to přirozeným vývojem nejprve hlavně přes ­"mobilní­" přístroje a pak až když to mělo smysl se to šířilo i jinde, ale nikdo to nedotoval a byla možnost volby .. + LCD zabere méně místa a EV je přesným opakem

dotace a nařízení to vše je špatně >> doplácí na to všichni i ti co na EV nemají
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 30.3.202010:54
Už jsem několikrát říkal, že s těmi dotacemi s tebou souhlasím. Takhle by se to protlačovat nemělo a mělo by to jít přirozeným vývojem. Nesmyslné nereálné emisní limity, rovněž souhlasím, že by být neměly.

Také říkám, že solár je podpůrné řešení, které částečně sníží potřebu tak často jezdit na nabíječku a budovat tolik elektráren. Ne, že to vyřeší, ale že to trochu pomůže. I těch 10 % je krok kupředu. Zataženo je problém? No ano, to je problém pro staré soláry, ale ty nové mají lepší schopnosti konverze světla z více vlnových délek a propady při horším počasí nejsou tak dramatické.

Proč zapojovat? Indukční nabíjení snad neexistuje? Koupit si ho můžeš i dnes a některá parkoviště už to využívají v pilotních provozech. Platformy některých elektromobilů jsou na to rovněž připravené už dnes. Proč by jich nemohlo být za 20 let více? Zaparkuješ auto a to se samovolně začne nabíjet. Vždyť tyto technologie tu máme už dnes a už dnes jsou v provozu. Vždyť to může být ještě komfortnější než spalovák. A připojíš to ke kabelu jen na dlouhých tratích stejně, jako dnes připojuješ spalovák na čerpací stanici k hadici s benzínem.

Takže ještě jednou, proč plýtvat zdroji. To přece nemusí být plýtvání, to jsou přeci kroky nutné pro vývoj. Dokonalé řešení samo z nebe nespadne. Nerozumím tomu, proč si pořád myslíš, že ano.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 30.3.202014:52
- kalkulovat se solárem a počítat s těmí nejlepšími možnými scénaři ? >> nejsme snad dealeři těchto panelů ;­) >> dobrá ten kdo jezdí minimálně a velmi krátké trasy, tak tomu solár + aku helpne, ale takový člověk by byl blázen, aby si kupoval EV ­(leda by to byl totální fanda a nevěděl co s penězi­)

- řešil jsi dálnice a ne parkoviště a i tak jaká je efektivita indukčního nabíjení ­(jestli už to parkoviště, tak je lepší kabel nebo koncept vyměnitelných článků­) ? Indukční napájení se nemusí zapojit ? :­) ­(to jsem úplně nepochopil­) a jelikož je indukce nejefektinější na kontaktní vzdálenost, tak není lepší a bezpečnější dokovací stanice, kde nebudou takové ztráty energie ­(což když se bavíme o takovém toku energie velmi podstatný faktor nejen kvůli ­"teplu­" ? ­)

- ano vybudovat všude zářiče by mohlo být komfortnější, ale ne děkuji nechci >> ani nemusím kalkulovat nároky na vybudování + údržbu takové inftrastruktury >> kde potom ta ekologie a snaha o šetření neobnovitelných zdrojů ? těch projektů je mnoho, ale proč se v nich nezmiňují nevýhody a rizika a taky se zapomíná na selhání podobným projektů v praxi ­(i když na papíře vypadali pěkně ..­)

- kdyby to bylo rovno ­(kabel a hadice­), tak nic neřeším, ale zajisté každý vnímá ty propastné rozdíly ;­)

- když samotná produkce i vývoj musí být dotovaný volnými prostředky, tak je efektivnější se soustředit pouze na vývoj lepšího řešení a neplýtvat zdroji na slepou uličku, která je horší a dražší než předchozí varianta .. plýtvání surovin, času, lidí, peněz mi nepřipadá úplně normální .. jen protože musí vyrobit cokoliv za jakoukoliv cenu... ­(kdyby se vzali ty vyplýtvané miliardy a použili čistě na podporu výzkumu, tak poskočíme za pár let o půl století ..a do doby než by přišel v platnost zákaz výroby fosilů, tak už jsme mohli mít něco co má větší smysl >> takový odrazový můstek ... ­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 30.3.202015:25
Kdybych kalkuloval s nejlepšími možnými scénáři, tak by mi vyšla o dost jiná čísla. Naopak, snažím se mít dost střízlivý postoj a počítám spíše s těmi horšími. Už dnes existují např. solární články s 35% účinností a testují se v praxi. Přitom já pracuji s čísly 25­-30% v době tak za 20 let. Ostatně v článcích na Světě mobilně, kde bylo několik článků na tato témata, jsem to vždy zaokrouhloval v neprospěch elektromobilů, a přesto nevycházela vůbec špatná čísla. Jenže mi přijde, že ostatní jsou nějak tak zamrzlí v roce 2000, nepřečetli jediný článek za posledních 20 let a počítají, že se to nijak nezmění. Přestože už tisíciletí lidstvo překonává věci, které se zdály být fyzikálně nemožné. Nerozumím tomu, proč každý předpokládá, že se to v roce 2020 zastaví a najednou poprvé v historii přestaneme překonávat věci, které se zdály být v dané době fyzikálně omezené.

Pokud jde o násilné protlačování, tak ano, to souhlasím. Je nesmysl se v roce 2020 chovat tak, jako bychom tu už dnes měli technologie z roku 2070. Stejně tak je ale nesmysl odsuzovat elektromobilitu z roku 2070 pohledem technologií z roku 2020.

Tomu indukčnímu nabíjení moc nerozumím. To se snad zapojuje do auta? Je třeba natahat dráty, ale auto samotné už ne. Kontaktní vzdálenost. Ach jo, zas nepředstavitelný problém. To se jako nedá vyřešit? To je jako takový problém, aby např. auto při zaparkování vysunulo z podvozku modul pro indukční nabíjení blíže k vozovce? Jednoduché mechanické řešení, které trolejbusy v kontaktní formě využívají už 80 let. To je opravdu takový problém, aby se to tady nedotklo drátů nad vozem, ale aby se to samo přiblížilo k vozovce pod ním? Vždyť už dnes dokáží parkovací asistenti sami najet nad podložku tak, aby to mělo co nejvyšší účinnost. Jsme v roce 2020, propána. Nikdo také neříká, že se indukčně s nižší účinností musí nabíjet 100 % elektromobilů.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 30.3.202016:42
- zas ty průměry a papírové hodnoty :­) nj ještě že ta příroda si to nečetla :D když mi Solár pokryje 10% spotřeby celý rok v kuse nezávisle na počasí, tak bych musel mít sakra předimenzovanou instalaci + vyřešenou akumulaci energie >> prosím o nějaké cenově dostupné řešení s takovou efektivitou, které pokryje potřeby celé populace a nebude ekologickou zátěží :­) >> pořád se bavíme o masovém měřítku ­(a nechci do toho motat pseudo zelenou energii­/obnovitelné zdroje­)

- ne ale i samotná indukce potřebuje přívod ;­) vážně chceme vést takovou energii po asfaltce ? uff noo začínám čím dál tím více pochybovat jestli má další debata smysl :­) >>> jaké napětí by tam mělo být ?

takže to chápu správně, že místo pár pump, které vyžadují minimální údržbu, tak nahradíme stávajíci model xx polofunkčními obezličkami, které budou na každém kroku ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 30.3.202017:12
No však to všechno se také řeší včetně té akumulace. Vyřazené články z EV mají stále asi cca 70­-80 % původní kapacity a místo toho, aby prošly ­(prozatím­) komplikovanou recyklací, tak už dnes se využívají právě k vyrovnávání špiček a akumulaci nadbytečné energie. Takže zase pro Vás neřešitelný problém, který je ale už v praxi dávno vyřešen a používán. EV samotné mohou sloužit jako tento buffer ­(tam je ale otázkou, co to udělá s výdrží akumulátorů ­- moc bych do toho asi nešel­). Takže oddálíme recyklaci starších článků a dokonce vyřešíme i to, že pro tuto akumulaci nemusíme vyrábět nové články.

Indukce na asfaltce. No rozhodně nemá smysl to rvát na každou silnici, to je pochopitelně nesmysl. Ale na některé hlavní tahy by to nemuselo být zas až tak nesmyslné. Opět, nedalo by to plný výkon, ale i kdyby to na dálnici zvládalo třeba jen 5 kW v praxi ­(pilotní projekty, které probíhaly, obvykle pracovaly s 10kW+­), tak už to máš o šestinu delší dojezd. Indukci předpokládám také na parkovištích ­(a opět je to něco, co se už dnes, v roce 2020, používá v prvních pilotních projektech­). Takže zase pro Vás neřešitelný problém, ale opět je to něco, co už dnes funguje. Při parkování není potřeba tam rvát desítky kW. Pokud auto stojí hodiny na stejném místě, i dnešní nejpomalejší nabíječky jsou zbytečně až příliš rychlé.

I ty pumpy bylo nutné v minulosti vybudovat. Všechno se přeci musí udržovat a postupně vyměnit. Tak proč při těch rekonstrukcích rovnou nepočítat už i s elektromobilitou? Je pochopitelně nesmysl vzít všechno, co je nové a má před sebou ještě mnoho let životnosti, rozkopat to a draze přestavět. Pokud se to ale už přestavuje tak či tak...
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 30.3.202021:22
- :­) a to vše je zadarmo ? Chci vidět průměrného občana, který platí hypotéku a je rád za ojetinu do 150k, jak si pořídí EV a vybuduje potřebnou infrastrukturu s akumulací nadbytečné energie :­) btw napojit se na rozvodnou síť­/řešit přetoky a problémy okolo.. plus obstrukce ze strany distributorů taky není žádná švanda ;­)
- budou ty články bezpečné po tolika letech v provozu ?
- co se bude dít potom až bude potřeba výměna, tady se bavíme o stovkách milionů kusů ­(pro začátek­)
- dobrá pominu nálkladnost něco takového vybudovat + udržovat a zaměřím se na efektivitu, která bude v nejlepším případě kolem 80­-90% v závislosti na vozidle a stavu vozovky to bude klesat ­(btw jaká je představa současně nabíjených vozidel a jaké bude generované teplo ­(předpokládám, že tam bude zabudovaná ochrana proti přehřátí­) >> funguje ? už jsem to zmínil dříve podobných projektů bylo přehršel a vše pohořelo na nepraktičnosti, extrémně vysokých nákladech a nespolehlivosti takového řešení .. ­) na parkovišti indukci chápu, ale pořád je lepší forma dokovací stanice .. >> ale když to všechno zaplatí provozovatelé EV, tak prosím ;­), ale se 100% jistotou na to doplácí ostatní a doplácet budou i nadále ..
- a už jsme u toho pokud >> u fosilu skoro žádné pokud není ..pokud mi dochází palivo za 5 minut ho doplním a jedu dál ..u EV je těch pokud, možná atd. až přespříliš ;­)
- Pumpa je mnohem spolehlivější zařízení a aby bylo podobně spolehlivé vše okolo EV, tak by to muselo být řádně předimenzované >>> kdo to zaplatí ? Jaj vlastně >> my všichni ;­) btw jedna pumpa obslouží mnohem víc aut v jeden čas = menší zastavěná plocha a dotankování vydží na víc km = méně návštěv ..
- dobrá přijmu za své, že se současný koncept rozšíří masově a budeme chtít dobít auto stejně rychle jako fosil u pumpy >> otázka za 5 bludišťáků: ­"kolik bude muset mít příkon jedna nabíjecí stanice. aby to tak rychle zvládla a kolik MW bude potřeba např. v době dovolených v jeden okamžik pro osobní a nákladní dopravu + jak se vykompenzuje zavírání uhelek apod.

btw nejblíže ideálu je asi Model X, ale ten je o 2,5 mega dražší, 1 tunu těžší, 50% menším dojezdem atd. než fosilní konkurence :­) to už chce sakra fandovství tohle koupit :­) ­(jako líbilo by se mi to, ale proč vypláznou 2,5 míče navíc ? ­)

Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 31.3.20209:53
Znovu upozorňuji, že si jsem vědom všech problémů, které EV mají. Zároveň ale ty zapomínáš na jeden důležitý fakt, a to je čas.

1, No běžný občan si jistě dnes, v roce 2020, EV nekoupí. Ale ten čas. Pořád ten čas. Uvědom si už konečně, že běžný občan s průměrným příjmem si bude své první EV kupovat tak možná v roce 2050. Ne v roce 2020, ne v roce 2025, ani v roce 2030. V roce 2050 bude cena EV jistě mnohem nižší než dnes tak, jak se to stalo snad s naprosto všemi technologiemi, které kdy lidstvo vymyslelo. Začíná se u high­-endu, kde si to koupí hrstka nadšenců majících peníze, postupně se zlepšují vlastnosti technologie, snižuje se cena, putuje to do střední třídy a běžný občan si koupí mnohem lepší produkt za mnohem nižší peníze než ten bohatý. Jen si musí počkat. Čas, čas, čas. Ty jsi pořád v roce 2020. V roce 2020 tu nebude elektromobilita. Ani v roce 2050 tu nebude. To bychom stihli jen v případě, že by se ode dneška v ČR prodávalo 250 tisíc EV ročně tak, jak se prodávají spalovací auta. A to se nestane, nemůže. Základní chyba ve tvém uvažování a řešení elektromobility je především v tom, že není co řešit. Běžní občané totiž nepotřebují řešit problém EV, když žádný EV nemají a velmi, velmi, velmi dlouho mít nebudou. Je potřeba se na to připravovat a řešit problémy, které přijdou, ale ti lidé tyto problémy ještě nemají. Jednoduše proto, že nemají EV a pár desítek let ještě EV mít nebudou.

2, No články s dnešními technologiemi moc bezpečné nebudou, nikdo neříká, že ano. Ale opět. Už dnes tu máme stovky nápadů s mnohem stabilnějšími elektrolyty v kombinaci s jinými typy elektrod... Zlepšují se detekce poškození, odpojování vadných článků, snižuje se jejich nestabilita. Opět nevidím důvod, aby se alespoň některé z těchto řešení neukázalo být životaschopným. Jistě, drtivá většina z nich se ukáže jako nereálná, nefunkční v praxi, drahá nebo jinak problematická. Ale všechny? Během následujících několika desítek let?

3, Stovku milionů budeš potřebovat tak v roce... 2045­-2050? Ty víš jaké se tehdy budou vyrábět akumulátory a z jakých materiálů? Já ne. Ale opět, vidím spoustu snah o to, aby byly lepší než dnes. Levnější, kvalitnější... Může to být problém, nemusí.

4, Indukce je pochopitelně problematická. Proto v případě silnic má smysl spíše na dálnicích. Předně, dálnice jsou silnice, které jsou jako první udržovány. Za druhé, právě tady je problémem vysoká spotřeba EV při vysoké rychlosti, takže zvýšení dojezdu na dlouhé trase je žádoucí věc. A o to méně budeš muset na dálnici na tu rychlonabíječku.

5, To je právě rozdíl mezi fosilem a EV. EV lze nabíjet skoro kdekoli. Tedy lze snáze udržovat stavu blízkému plnému nabití. Tedy to 5minutové rychlé doplnění budeš potřebovat jen tehdy, když jedeš dlouhou trasu. Jak často to děláš? Dlouhá doba rychlonabíjení EV tedy nemusí být problém, když to dlouhé rychlonabíjení téměř nepotřebuješ, protože využíváš pomalé nabíjení při parkování, když auto jen tak nečinně stojí. Nemít tyto možnosti, tak je pochopitelně provoz EV problém. To ti nikdo nebere. Ale výhoda EV je právě v tom, že tu nemáme systémy, jak fosilu průběžně dodávat kapky benzinu. EV má těch možnosti doplňování ­"paliva­" spousty.

6, To souvisí s předchozím. Proč jezdit na pumpu ­(rychlonabíječku­), když si to auto průběžně dobíjíš na jiných místech pomalu? Jaký je tedy důvod, aby na té pumpě bylo hodně aut, když si to všichni nabíjí na jiných místech průběžně pomalu? Takže naopak EV může znamenat méně návštěv. Fosil musí na pumpu, ať už jezdí krátké nebo dlouhé trasy. EV jen při dlouhých trasách ­(nebo pokud nemáš přístup k průběžnému pomalému dobití, ale tu se opět dostáváme k bodu 1 => pokud tento přístup nemáš, tak předně nemáš ani EV, protože proč by sis ho v takovém případě kupoval? klasický problém slepice a vejce­).

7, To je velmi dobrá otázka. Ale není neřešitelná. Dovolené budou problém, což jsou ale i dnes. Právě proto může pomoci to indukční nabíjení na některých tazích. Které, přiznejme si, není zrovna super efektivní, ale pomůže zase potlačit jiné problémy. Příkon. No, malý nebude. Zase na druhou stranu nezapomeň, že se dají využívat záložní baterie. A ty nemusíš neekologicky vyrábět, protože použiješ ty vyřazené z původních EV. Opět koncept, který funguje už dnes.

Zavírání uhelek a jejich náhrada. Ano, tady vidím velký problém i já. Opět také ale vidím např. snahy o jiné zdroje včetně slibných elektráren na ochuzený uran. Jen je potřeba, aby to zelení tolik neblokovali. Jinak tu můžeme mít opravdu velký problém. Vzhledem k tomu, kdy se aspoň trochu rozšíří elektromobily, je tu tak 30 let na to, abychom to vyřešili. To by snad mohlo stačit, když to jsou technologie, jejichž projekty jsou už dnes připraveny k realizaci.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 31.3.202015:18
1. za deset let bude nejspíš zákaz výroby a jestli se neproberou, tak očekávám další restrikce, daň z chudoby­(kterou mají v plánu ještě navyšovat­) atd. atd. >> takže obyčejný občan bude čekat 20 let na auto ?
Tak mi vysvětli proč je dražší CITYGOe ?
- má stejnou platformu jako CITYGO­(nula korun na vývoj a nižší cena díky masovější výrobě­)
- má jednoduché motory, měniče atd.
- škoda ho sama dotuje cca 200 tisíci, aby dosáhli na ­"zajímavější cenu­" ­(jejich vlastní vyjádření­)

nebude nakonec ten zakopaný pes v ceně materiálu potřebných na výrobu baterie a jestli budou potřebné materiály docházet dá se očekávat růst cen ­(obdobně jako u jiných komodit roste cena­) >> ano teď padá cena všeho­(až na dezinekcí a roušek :D­) díky krizi, ale víme, že ty ­"lehce­" vytěžitelné zásoby nejsou neomezené .. všechny ostatní způsoby budou navyšovat cenu .

- tvrdím, že současný koncept v masovém měřítku je nesmysl a zadrátovat + vybetonovat mnohonásobně větší plochy není cestou k lepším zítřkům a znamená to automaticky větší náklady na údržbu takové infrastruktury ... a na pochopení problematiky stačí učivo základní školy ­(fyzika, matematiky, chemie­) >> není ani potřeba studovat technické obory ..ten kdo tvrdí opak si to neumí spočítat a nebo z toho má profit ..
- běžní občané kolikrát řeší jestli si mohou pustit zároveň pračku, troubu, vysavač, konvici, myčku, aby to nevyhodilo pojistky :­) EV silně zvedne nároky na celou infrastrukturu nárazová i dlouhodobá zátěž se neuvěřitelne zvedne...a to jsme pořád u EV s malým dojezdem kolem ­"komína­" a pomalého dobíjení ­(pořád neřeším superchargery a mechargery­) ...žádné co kdyby, možná, přizpůsobíme se atd. >>vše se dá krásně spočítat už dnes a ani milion vypešení tyto nároky nesníží = současný koncept je nesmysl ...a pak stačí blackout a skoro nikdo nebude jezdit :­)
- jestli to bude formou nařízení­(což se projevuje­), tak nám stejně nic jiného nezbyde a budeme asimilováni odpor je marný a stejně jako ti borgové budeme pořád ­"svobodně­" dokovat, kde se jen dá ;­)

2. takže nemám jistotu, ale mám si to dát do baráku ? :D taky pěkné.. takže ve výsledku tu máme za posledních pár dekát desítky revolučních řešení, která mají svá ­"ALE­" malým písmem pod čarou ... lildé z oboru vědí, že naprostá většina řešení byla na place několik generací zpět a zavrhnuta kvůli ­"neduhům s kterými se potýkají i současné vývojářské týmy, které jen vydávají velkohubá prohlášení a hrabou granty kde se dá .. ano vyšší komplikovanost konstrukce baterií v kombinaci s více čidly a elektronikou zajisté sníží bezproblémovost v provozu a sníží náklady na výrobu :­)

když máme předpoklad, že něco konečně dopadne dobře, tak proč plýtvat zdroji na něco o čem víme, že to nemá budoucnost a nevěnovat volné prostředy na vývoj .. a až konečně přijde něco revolučního, tak nebudou potřebné zdroje pro masové nasazení, které jsme vyplýtvali v předchozích dekádách a raketově vzroste cena takového řešení ?

3. to nemůže pousoudit žádný z nás, ale dá se očekávat, že díky nařízením i přes opadající prvotní nadšení dojde k nevyhnutelnému nárustu dna prvních 100+ milionů do roku 2030 a pak to poletí ještě rychleji ­(jestli se ­"zákonodárci­" neproberou­)

4. vtip roku :D mrkni na D1 + ostatní a i tam kde to opraví, tak to během chvilky poničí kamionová doprava .. aspoň ti došlo že formu ­"troleje­" dávat přímo do silnice je nesmysl >> opět se ptám kolik zdrojů to navíc sežere a kolik bude stát neustálá údržba ­(protože to bude muset být pořád v perfektním stavu­) >>. fakt už se proberte žádný převratný a levný materiál, který by vydržel takový provoz neexistuje :­) ­(ještě že nechceš ­"solární­" silnice­) :D, ale možná někdo vynalezne antigravitační zařízení a budou tu za pár let jen vznášedla ;­)

5. jen to skoro kdekoliv je pomíněno vybudouváním ­"masivní­" infrastruktury a vidíš u fosilu to skoro kdekoliv nepotřebuji­(a kdybych potřeboval, tak bych nemusel řešit systém za desítky až stovky tisíc, ale koupil bych si kanystr za ­"pár­" korun :D :D ­) >> ano EV jich má spousty akorát ne tzv. za běhu jako fosil :­)
dobrá dám příklad>> průměrný občan, který má dokonce rodinný domek a nežije v králikárně ...koupím si nějaké ­"bazarové­" EV pokoutně si opravím baterii. aby byla v plné sile ­(teď jsem minimálně na 150­-250 tis., když trefím na výhodnou nabídku­) s papírovým dojezdem kolem 120 km ­(spolehlivě tak 60­-80 km podle počasí a stylu jízdy­) >> přijedu domů a nastane situace, že budu muset jet dál ­(návštěva, nákup, zdravotní potíže­) a odpovím sorry teď to nejde musím to na pár hodin odstavit na nabíječku .. co udělá takový průměrný občan, který si za 150 tisíc sežene ojeté velké rodinné auto v plné palbě s dojezdem cca 1000 km ? ­(a to nemusí řešit aku, soláry, nabíjencí místo atd. atd.­) >> ten rozdíl ceny a komfort je propastný >. smutné je, že ten co nemá na EV musí doplácet na toho co si to EV koupí !!

6. aktuálně lidé co fanaticky obhajují EV svorně tvrdí jak pomalu a výhodně nabíjí přes noc, tak potom nechápu realitu u nabíjecích stanic ;­)a přitom tvrdí jak už pomalu stojí na každém rohu :D ­(a to jsme pořád na počátku, kdy těch EV jezdí málo :­) ­) lepší jednou za 700­-1000 ujetých km věnovat pět minut dotakování paliva, než se podřizovat každodenní rutině­(v součtu to sežere mnohem víc času a v případě potřeby větších nájezdů ještě víc :­)
zase to může ;­) ­(kdo to zaplatí a bude majitel EV ochoten platit násobky toho co teď platí majitelé EV ? ­(a to se znašná část jejich nákladů rozprostře i na občany co nemají žádné vozidlo >> je to správné ? ty utopistické představy, že rodinné EV s dojezdem 800 km a váhou pod 1,5 tuny, které e dobije za 5­-10 minut ... no paráda :­)

7. rovnou ti řeknu, že indukce je blbost to je mimo parkoviště neudržitelný­/extrémně nákladný koncept ... používejte trochu ty hlavy >>> btw když pominu fakt vysokých nákladů na vybudování a údržbu, tak na kolik se v létě dokáže zahřát auto a silnice jen vlivem slunečního záření ­(a teď ještě přidáme odpadní teplo z indukce ..velmi zajímavá kombinace :­) ­) jj a pak ty baterie zázračně sublimují ;­) >> jde nám o tu ekologii nebo ne ?

no vidíš :­) zbytečně promrhané zdroje a vyhozené peníze se mohli dát na vývoj, výzkum a realizai­(vesmírné programy, fůze­/tokamat, soláry atd. atd.­), kdy se nadějné projekty potýkají s nedostatkem financí a celé se to protahuje o desítky let ..









Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 31.3.202016:39
1, Když mám velký odběr, tak nenabíjím EV, ne? Propána, je rok 2020, dneska se dá všechno řídit inteligentně. Proč by se nemohlo automaticky spustit nabíjení auta třeba na půlnoc nebo jednu v noci, kdy je minimální odběr? To nejenže nevytvoří proudové špičky, ale naopak je umožní stabilizovat, protože rozložíš spotřebu lépe do noci, kdy je elektřiny nadbytek. To si opravdu nedokážeš představit tak jednoduchou věc jako inteligentní řízení? Propána, odložený start uměly pračky už před mnoha desítkami let.

Zákazy tak rychle nebudou, alespoň u nás ne ­(a tam, kde je plánují, je zase infrastruktura na úplně jiné úrovni než u nás­). Piš si, že lidé budou těsně před vypuknutím zákazu houfně skupovat spalováky, takže k nějakému opravdu výraznému nárůstu počtu elektromobilů bude docházet nejprve tak 10 let po vypuknutí zákazu. Nejprve tak v roce 2040, spíše kole 2050. To, že zakazovat spalováky, kdy na to technologie není připravena, je ale pochopitelně nesmysl a s tím naprosto souhlasím. Pokud jde o cenu baterií, ty prozatím stále klesají.

2, ­" a až konečně přijde něco revolučního­" To je právě to, co nechápeš. Aby to revoluční vzniklo, tak se k tomu je nejprve nutno dostat přes jiné pokusy. Samo to z nebe nespadne. Samo to z nebe nespadne. Samo to z nebe nespadne. Prostě nespadne. Žádná technologie na světě se nikdy nevyvinula do své ­"dokonalé­" podoby bez toho, aniž by se k ní postupně nedostalo přes méně dokonalé varianty. Proč by EV mělo být výjimkou a měli bychom tu mít dokonalé technologie bez toho, aniž bychom se k nim postupně prokousali? V roce 2000 jsme také nevyráběli procesory 5nm technologií, ale pomocí 130nm procesu. Jak jsme se asi dostali k 5nm procesu? Fakt si myslíš, že kdybychom 20 let nic nedělali, že bychom najednou v roce 2020 přišli na to, jak ze 130 nm přeskočit na 5 nm? To jako vážně??? To si jako vážně myslíš, že bez postupného vývoje bychom přišli na to, jak vyrábět 5nm procesory? Vážně? Vždyť se právě ty miliardy věnují na ten vývoj, který chceš. Ten ale nepřinese dokonalé řešení hned, je nutno se k tomu prokousat. Samo to z nebe nespadne. Samo to z nebe nespadne. Samo to z nebe nespadne.

3, Uvidíme, zatím těžko říci, málo toho ale nebude.

4, Nemyslím si, že zrovna ČR bude jedna z těch, která něco takového zabuduje v tomto století. Jiné státy, které se lépe starají o své silnice, by mohly. Za další, proč by to ta auta měla nějak moc ničit? Na indukci ti stačí ne až tak široký pás pod prostředkem auta. Udržování uprostřed jízdního pruhu je něco, co mají auta už dnes, takže při přímé jízdě po tom auta vůbec nemusí jezdit. Ano, při předjíždění to dostane trochu zabrat ­(podobně jako ty nesmyslné solární silnice, které zkoušeli tuším ve Francii­), s adaptivními tempomaty a rozšiřujícím se autonomním řízením si však dovolím tvrdit, že i těch předjížděcích manévrů bude výrazně méně a lidé to nechají jet na tempomat v jednom pruhu. Opět technologie, které se používají už dnes. Kolik to vydrží, nevím. Kolik bude stát údržba? No, to netuším, ale jsem si naprosto jist, že to budeš platit v účtu za tu elektřinu, kterou si nabiješ. Stejně, jako si platíš ten benzín, který dnes zaplatíš u té benzinky.

5, Reálný dojezd 120 km? Propána, v roce 2050 si asi nebude kupovat ojetý Leaf první generace z roku 2012, aby měl tak mizerný dojezd. Uvědom si, že na trhu není jen Leaf a eGolf s naprosto mizernou baterkou. Už dnes je reálným standardem tak 250­-400 km ­(nepočítám­-li vyloženě městská vozítka­), za 30 let to bude minimálně o polovinu více ­(a to hovořím o worst case scenario, neboť ročně roste kapacita baterií o 3­-5 % už dobrých 100 let­). Zároveň nevím, proč by si takový člověk měl v roce 2050 kupovat ojetý EV, když si ještě v pohodě za ty peníze bude moci koupit solidní spalovák z roku 2040 ­(pokud tedy nebude jezdit v místech, kde budou zákazy vjezdy spalováků­). Případně si koupí ojetý plug­-in hybrid.

6, Pokud si někdo dneska kupuje EV a nemá ho přes noc kde nabíjet, tak je to jeho chyba, že si koupil blbý produkt. Není chybou elektromobilu, že má takového majitele. Tatru 815 si také nekoupím na nědělní ježdění do Kaufu, stejně jako si na stavbu nekoupím Fabii. Pokud si někdo kupuje EV a nemá možnost to někde pravidelně pomalu nabíjet, tak je to jeho chyba. Za to však elektromobil nemůže. Když si na herní turnaje koupím ultrabook s integrovanou grafickou, také to není chyba ultrabooku, ale mě, že jsem si koupil produkt, který nevyhovuje mým potřebám.

7, Aspoň, že na tom parkovišti to uznáváš jako použitelnou myšlenku. A není náhodou velmi komfortní přijet s autem na parkoviště, nechat ho tam stát hodiny, protože prostě parkuješ, i kdyby to auto bylo spalovací? A když přijdeš, je auto nabité. Není to náhodou velmi komfortní?

To, že bude patrně znatelněji stoupat cena elektrické energie, s tím souhlasím. Nicméně je opět faktem, že energii si mnoho lidí začíná řešit samo ­(i u nás se v 55 let starém paneláku řešilo, zda nepřejít na solární střechu a akumulaci­).
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 31.3.202022:00
1. jejda další omezení EV ­- nucené odložení nebo zpomalení dobíjení :D ­(nějak se ten dokonalý obraz rozpadá víc a víc ..pořád jde zatím jen o ­"pár­" EV ­) ..Mařeno kdy doděláš dopereš a dovaříš ? Pepo já nevím. Tak se na to Mařeno můžeme vysrat a na chalupu jedeme až zítra ráno. Pepo já to vypnout nemůžu. Mařeno však dobiju jen ­"pár­" kilometrů a zbytek na chalupě neblbni přeci .. Pepo a kdy to pak pověsím ? .... :­) + další nutné extra náklady na elektroniku v domácím okruhu :­) + automaticky další věc, která potřebuje případnou údržbu­) .. ;­)

ANO tuhle argumentaci slýchávám dnes a denně, ale pořád vidím ucpané dálnice a plně obsazené dobíjecí stanice ... tak nevím nevím .. ;­) Už jsem psal snad 100x, že v malém měřítku bez dotací, pobídek­/výhod v tom nevidím problém pro lidi kteří mají kde dobíjet a mají to buď na trasy kolem ­"komína­" a nebo jako x­-té auto do rodiny = má peníze nazbyt ­(kdo si tohle může dovolit ?­) Předpokládám, že člověk co má na EV bude mít i dost peněz upravit domácí infrastrukturu pro jeho potřeby klidně vč. solárů,aku atd. ... když si vezmu konkrétní sumu a za tu půjdu nakoupit vůz, tak kde dostanu lepší, větší, komfortnější, univerzálnější rodinné vozidlo ve stáji fosilů nebo ve stáji EV a s kterým vozidlem mohu jet do Praglu, Brna, Německa, Polska, Slovenka, Chorvatska atd. aniž bych nemůsel trávit značnou část cesty čekáním u nabíječky ­(když budu mít štěstí a nebudu muset čekat než dobije ten předemnou­) a mohl si svobodně vybrat trasu kudy pojedu ?

2. takže víme, že to nemá budoucnost a stejně to budeme masově vyrábět a útápět v tom cenné zdroje, i když se výroba nezaplatí ? To jako dřív než se nevyrobí 100 mega EV, tak nezjistíme jakou má baterie kapacitu + kolik je potřeba času a energie na dobití :D Tohle spočítá i žák základní třídy­(má všechny známé­) a nepotřebuje kvůli ověření v masové produkci a očividně to podle parametrů finálního produktu vědí i vývojáři a vědci :­)

motat doho CPU je trochu mimo
a­) byl to pokrok ve všech směrech
b­) nikdo to nemusel dotovat a prosazovat ­"silou­"
c­) k spotřebiteli se dostalo jen to co mělo patřičný smysl a zbytek skončil jako základ pro něco lepšího nebo v propadlišti dějin

teď berou peníze nás všech na něco co je mrhání vším myslitelným .. proč ty peníze, které nám sebrali­(když už je sebrali­) nepoužijí na samotný vývoj .. tohle je ekologická katastrofa i ekonomická pohroma­(jestli automobilky postihne ještě větší krize­) ...koupím si fosil, dálniční známku, chleba dotuji EV dostanu výplatu dotuji EV, platím energie dotuji EV :­) .. fakt to chceš srovnávat s vývojem v jiných oblastech ? ­(nemám problém s tím, že někdo vezme mé peníze a dá je na výzkum, nebo potřebným .. mám problém s tím, že musíme dotovat finální produkt, který určitě není pro ­"potřebné­".. ­)

4. budu to platít i v elektřině při sledování TV, vaření atd. to je prostě nevyhnutelné ... ty vibrace a projíždění mnohatunových kamionů, plus vysoké i nízké teploty udělají své a věř, že s tím mají problém i zařízení s masivnější konstukcí v stabilnějším prostředím než je silnice ...

5. chceš říct, že nebudou vyrábět menší, lehčí a hlavně co nejlevnější vozítka pro plebs ? věř nebo ne ono se toho zas tolik nezmění ani za těch 50 let ­(pokud budeme stavět na evolučních řešeních a zároveň dbát na ekonomický růst­) za posledních 20 let se toho taky moc nezměnilo ­(akorát ta elektronika je sofistikovaňější­) vše ostatní už je v podstatě vymyšleno a dotaženo skoro k dokonalosti :­) a naopak kvůli ziskům upadá kvalita produktů v nižší a střední třídě...
řešil jsem i cenu a bazarovku...a tam opravdu moc velký posun nebude ...jestli ano, tak to bude totální vrak, kterému nepomůže ani výměna článků
- jestli budou EV o 1 tunu lehčí než současné EV a dojedou na baterii 2x více než dnes, tak smeknu klobouk, ale už teď je jasné, že je to nesmysl :­)
- jasan objevují se i extremní nápady, že se v některých zemích udělá stopka fosilu roku 2025­/2030 + se dá počítat s omezením volného pohybu a kdo si pak koupí spalovák­/hybrid v roce 2050­(i kdyby ojetý­) a neměl to jen jako veterána do sbírky ­(navíc je velmi pravděpodobné, že pomřou i čerpací stanice­)

6. opakuji stále řeším nesmyslnost konceptu v masovém měřítku .. když jezdím kolem sídlištních přervaných parkovišť plných aut vč. SUV, dodávek atd. tak tam nemusím ani cpát nějakou Tatru, abych věděl, že to bude pěkné drahá sranda ... opět když si koupím Tatru nebo ultrabook nikdo mě ho nenutí kupovat a po nikom ­"nechci­" peníze ... kolikrát je problém vybudovat obyčejný ­"levný­" chodník a teď prostě všude zasíťujeme + všude budeme cpát špičkovou techniku a indukční nabíječky ... to bude takový průser, když teď je problém s ­"levnou­" údržbou naprosto obyčejných věcí, které vydrží bez povšimnutí celé dekády :­) >> ale zas ta představa tolika elektrospecialistů a revizáků po celém světě hmm :­/ už se těším :­)

7. neuznávám to v masovém měřítku = naprostý nesmysl :­) ... druhá strana mince mohu hned odjet a nebo musím čekat na dobití ? :­) toliko ke komfortu ... současný koncept nebude nikdy komfortnější a univerzálnější ­"než­" prehistorický fosil ... v prospěch omezení které přináší EV by mohla mluvit nižší cena, ale to je zatím taky utopie­(a nejvíce zvedají cenu i váhu právě baterie­) btw zvedat rychlost dobíjení na úroveň fosilu, taky není zrovna rozumné ... už jen ta představa, že se tu masivně rozrostou megachargery a nejpíš i rychlejší je doslova děsivá ..

cena z logiky věci stoupne rapidně ­(někde si to vzít musí a je jedno kde jestli přes vyšší DPH, energie, poplatky které se promítnou do cen produktů atd.­)
- bude potřeba vykrýt výpadek příjmů za fosil
- bude potřeba pokrýt mnohem vyšší náklady na výstabu a údržbu nové infrastruktury a řešení havarijních stavů atd.­(teď je problém sehnat peníze na ­"pár­" km dálnic :­) a nebo přes obstrukce či zásluhou spekulantů s pozemky něco nového postavit .. chápu, že fanatici do EV mají růžové brýle, ale to je prostě realita dneška i zítřka a to by tu musel fakt být ten pravý komunismus, aby to dopadlo podle jejich nejlepších vizí :­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 1.4.20200:54
1, Jaké omezení? Jak tě omezuje to, zda se ti EV bude nabíjet od 22­-02, 00­-04 nebo 02­-06, když ho budeš potřebovat v 7 ráno? Není to tak trochu jedno? Proč všichni pořád řeší jízdu s EV do Chorvatska? To všichni jezdí každý týden Chorvatsko tam a zpět? Opravdu si myslíš, že až za 50 let budou mít všichni EV, že bude počet nabíječek stejný jako dnes? Proč by sis musel vybírat trasu? Nemyslíš, že auto si samo vybere, kde se nabít a samo si tu nabíječku zabookuje? Opět jde o věc, která funguje už DNES. Je rok 2020, propána. Plná elektromobilita tu bude za 50 let. Vždyť i to Norsko, kde už mají EV většinové prodeje a 10 let tam jsou brutálně zvýhodňovány, mají jen 8% zastoupení na trhu. Jak dlouho to bude asi trvat zbytku, když i v tom Norsku to jde tak pomalu? Neřeš elektromobilitu dnešními technologiemi.

Znovu, s dotacemi se naprosto shodneme. Tak to tady nemusíš pořád vytahovat. V tomto se shodujeme.

2, Opět, s dotacemi se shodujeme, také s nimi nesouhlasím. Pochop to už konečně. Také jsem proti dotacím pro elektromobily. To ale z elektromobility a elektromobilů nedělá hned něco špatného. Špatné je protlačování této technologie v roce 2020, jako by byla na úrovni, která tu bude v roce 2070. V tom se shodneme, tak mi to tu pořád nepředhazuj. To jsme přeci vyřešili už stokrát.

5, Proč by ta EV měla být o tunu lehčí než dnes? Dokážeš mi to nějak vysvětlit? Vždyť standardní EV je proti normálnímu autu těžší tak o 150­-400 kg. Už jsme si to ukázali na Leafu. Chceš další? Tesla Model 3 zadokolka s největší baterkou váží cca 1700 kg, srovnatelné BMW 3 má cca 1550 kg. Dokážeš mi vysvětlit jediný rozumný důvod, proč by elektrická Tesla měla mít jen 700 kg, když srovnatelné spalovací auto má 1550 kg? Jaký je k tomu důvod? Proč by EV měla ubrat tunu, když mají 150 kg navíc? I když vezmeme třeba Hyundai Kona, tak spalovací verze má cca 1400­-1500 kg, elektrická verze má okolo 1800 kg. Tady je rozdíl hodně velký, ale stále nevidím důvod, aby elektrická Kona vážila 800 kg, když spalovací má 1400­-1500kg. Takže ještě jednou, dokážeš vysvětlit tu tunu?

To, že zakážeš nákup spalovacích aut, neznamená, že s nimi nemůžeš jezdit ­(aspoň většinou, a když ano, tak obvykle v centrech měst­). Znovu, i v tom Norsku, kde se dnes už prodává většina aut jako EV, mají jen 8% zastoupení na trhu.

6, A co považuješ za masové měřítko? Uvědomuješ si, že masové rozšíření elektromobilů je něco, čeho se nejspíš ani nedožijeme? A že až se něco takového stane, bude úroveň technologií úplně někde jinde než dnes? Propána, opravdu se podívej, jaké byly technologie před 50 lety a jaké jsou dnes. A to ať už mluvíme o elektromobilech nebo o infrastruktuře pro ně. Ty fakt nevidíš, co se venku děje? Že se vše překlápí na služby? Že auta dostávají autonomní řízení, které řeší spoustu těch problémů, o kterých mluvíš? Za 50 let si autem dojedeš domů a to si samo najde volné místo a nabije se. Vždyť zaparkovat už umí i dnes. Co teprve v roce 2070? Propána, zkus trochu sledovat vývoj technologií. Čteš vůbec SHW? Nebo čteš jen články do roku 2000?

Já ti připomenu, co znamená 50 let. Před 50 lety jsme
- jezdili Škodou 100. Dnešní standardní auto má 3krát vyšší výkon, přitom o 2 litry nižší spotřebu, neskonale lepší bezpečnost, klimu, ABS, milion elektronických pomocníků, poloautonomní řízení, připojení na internet...
- jsme měli maximálně tak pevnou linku. Dneska máš mobilní telefon s mobilním připojením na internet rychlostí v řádech Gbits a výkonem solidního PC. V roce 1970 neexistoval nejen Internet, ale teprv vynalezli Ethernet.
- jsme měli možná tak ČB televizi. Dnes máme tenké displeje, které mohou být i průhledné, ohebné... Film si nastreamuješ z netu, tehdy jsi neměl ani videokazetu, do jejíž vynálezu zbývalo ještě 6 let.
- jsme vynalezli disketu. Dnes nepoužíváme už ani optické disky.
- vznikl první jednojádrový Intel 4004, který neměl ani 1 MHz. Dnes máme doma 8 jádra se 4 GHz, a to rozhodně nemluvíme o maximu.
- jsme fotili fotoaparáty na film. Dnes máme digitální fotoaparáty schopné natáčet 4K video při 60 fps...
- jsme platili složenkami. Dnes to za pár sekund zvládneš telefonem
- atd...

7, To se ti zdá, že to nemůže být tak komfortní, protože jsi pořád zatvrzele zaseknutý v roce 2020 a technologiemi platnými pro naši dobu. No spíš ani to ne, ty jsi spíše zaseknutý v elektromobilitě z roku 2015. Posté opakuji, masová elektromobilita nenastane v roce 2020. Bude to tak 2070.

Jasně, že cena stoupne. To je naprosto logické. Spotřební daň se někde vzít musí. Zde ji budeš platit v benzínu nebo elektřině na čerpačkách, je docela jedno ne? Problémem bude, pokud to výrazně ovlivní i cenu v domácnostech. Nicméně cena elektřiny na nabíječkách a v domácnostech je odlišná už dnes.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 1.4.202020:08
1. s EV i z vyšší kategorie je problém jet na otočku do BRNA bez nucené přestávky na dobití a fosilem i s tou nejvyjetější herkou za 20 tisíc mi tohle nehrozí :­) ­(chápeme se nebo pořád budeme selektivně vybírat jen to co se nám hodí >> napsal jsem xx případů a ty vytáhneš ten největší extrém­) >> určitě si nemyslím, že bude stejný počet nabíječek a jistě sis toho všiml, že o tom pravidelně píšu.. tak nevím proč tak hloupý dotaz ... ano až budou nabíječky i tam, kde teď není aktuálně žádný běžný el. rozvod, tak ten argument budu brát jako platný >> pořád ale platí a platit bude, že na stejnou vzdálenost potřebuji víc zastávek a mnohem více času na doplnění energie ..co je lepší zajet na 5 minut na benzínku, která je po cestě a pak si dát ­"sváču­" v pěkném zákoutí bez všudypřítomné civilizace a nebo si dát povinně sváču během doby co budu nabíjet někde na parkovišti ? BTW sám si potvrdil, že to je cesta od nabíječky k nabíječce ­(a inteligetní systém rezervace na tom nic nezmění­) .. ano Norsko je dosti atypický příklad­(i ohledně energiteckého mixu a stejně berou tu špatnou energii od sousedů, ale na paíře se tváří jak ti nejzelenější­) a jistě víš, že i při tak masivní podpoře a nízkém zastoupení EV mají už teď problémy

2. ok ale děje se to a o moc lepší to nebude i kdyby se vymyslela superbaterie a­) nabíjení moc urychlit nejde ­(v masovém měřítku­) b­) současné látky i po xxx ultra­-mega vylepšeních toho neumožní dosáhnout bez patříčného nárustu váhy

5. chceme přeci pokrok a vozidla co budou méně zatežovat infrastrukturu atd. >> nižší váha = mimo jiné menší spotřeba energie + nižší zátěž infrastruktury ..
- fosil každých pár desítek kg váhy navíc může proměnit ve stovky km dojezdu ..a co EV ? :­) ­(a co těžší kamiony, méně míst kde mohou jezdit atd. atd.­)
- Leaf je menší není vhodný jako rodinný vůz a má směšný dojezd i v ideálních podmínkách ­(nenáročný terén, styl jízdy plachtění, ideální venkovní teplota atd.­) ve stejné kategorii ­(rozměry ne cena­) vyhrává fosil komfortem, užitnou hodnotou, univerzálností i váhou :­)
sice jsem řešil Teslu X, ale dobrá­(neupřesnil jsem to, ale připadalo mi to logické nesoustředit se na nižší modely­) ;­) >> BWM 3 není můj šálek kávy, ale i tak vyniká dílenským zpracováním a i když ve srovnání s konkurencí mezi fosily zaostává, tak ­"papírově­" uveze víc a dál než Tesla.. takže i statnější pasažery + nějaký náklad ..narozdíl od Tesly ;­) , ale jsou mnohem levnější varianty, které nabídnou ve všech směrech lepší užitné parametry, které nenabídne žádné EV
- hezky predikuješ jak budou možná někdy supr­-čupr baterie a technologie okolo, ale nepřipustíš si, že by se mohl ještě víc omezovat fosil, když už se omezuje i teď a zatěžuje různými extra poplatky­(osobně tomu říkám daň za chudobu­) ?

6. nj sice asi nemám přehled o utopistých vizích, ale tady si někdo myslí, že se to vybuduje samo a bude se to i samo udržovat :­) nj asi se počítá se zázračnými materiály, které nebudou podléhat opotřebení a nebudou vyžadovat žádnou obměnu atd. atd. :­) >>> tohle vše není řešitelný problém s tím se musí počítat jako nevyhnutelnost ­(což mnoha lidem očividně nedochází­) >> pohnout se můžeme v oblasti energií a to jediné má reálný smysl ­(přeskočit tento nesmyslný mezikrok bateriových víceúčelových EV v masovém měřítku ­) >> všechno máme na dobré úrovni >> jen ten zdroj energie je poslední co je potřeba dořešit .. neplýtvat zdroji, tak jsme mohli být o dekády blíž cíli ..

- auto sdílené formou služby ? takže opět krok zpět ve všech směrech a navíc pojedeš v otelpaném autě po nějakém praseti :­) díky to jsou mi ale vyhlídky vrátit se na úroveň hromadné dopravy a spoléhat se na sprostředkovatele a zároveň na volné kapacity .. když chci taxi objednám si taxi, když ne tak ne :­)

- takže se mám vrátit o několik dekád zpět a dalších pár dekád doufat, že se to možná dostane na úroveň, která tu byla už před několika dekádami ­(prošpikovanost elektronikou nepovažuji za stěžejní a spíš je to v mnoha směrech na škodu jak u fosilů, tak u EV­) >> ignoruješ argument, že za posledních 50 let jsme šli pořád kupředu mimo jiné v komfortu i užitných vlastnostech a zrovnáváš to s krokem zpět, který je ve všech směrech nákladnější :­)

- vše co popisuješ byla v mnoha ohledech k změna k lepšímu ­(až na vyjímky­) >> ohledně bateriových EV je to naopak ;­) dáváš do roviny větší svobody díky mobilitě s autem, které nabídne menší mobilitu a plno omezení + nutnost se přizpůsobit těmto požadavkům >> podřídit se technologii např. něčím podoným si prochází moderní ­"křehké­" mobily ­(nutnost viset na nabíječče kterou kompenzují funkcemi­/výkonem­) vs staré ­"dump­" phony, které se dobíjely jednou za 14 dní a padaly stále dokola a pořád fungovaly, akorát ten rozdíl je v tom, že i přes negativa toho následovníci nabízejí levněji mnohem víc a je tam opravdu neuvěřitelný pokrok ve všech směrech >> EV je složenina elektroniky ­(nic co by tu nebylo nebo nešlo aplikovat na fosil­) + baterie­(taky nic převratného­) + elektromotoru­(který je starý jak samo lidstvo :D ­) a výsledek té složeniny je horší a pro koncového spotřebitele dražší než jeho fosilní předchůdce ­( a to je koncová cena dotovaná všemi i těmi co si koupí fosil­)

- kdyby tebou uvedené příklady principiálně pasovali i na současný koncept EV, tak nemám námitek :­)
- Zrovna s Intelem sis naběhl na dnešní peníze by stál cca 1500,­- korun bez DPH
a­) kolik měl transistorů, jaký měl výrobní proces, co uměl ve srovnání s dnešním CPU
b­) co dnes koupíš za 1500,­- bez DPH ­(porovnej ten pokrok v přepočtu s levnějším AMD Athlon 220GE ­), který má nepředstavitelně náročnější výrobu i samotný vývoj­(a skoro vše narozdíl od 4004 integrované v sobě­)
>> vážně chceš stále tento typ pokroku srovnávat s EV ? :D tvé příklady by seděly, kdyby někdo vyrobil něco horšího než 4004 a prodával to za 3000,­- :­)

7. není a nikdy nebude, protože řeším to co se vyrábí dnes a bude se to vyrábět i nadále ­(nic jiného nemáme a vodík je nesmysl a přitom principálně má z toho největší smysl :­) >> navíc kam se mají posouvat rychlonabíječky, aby skoro každý kdykoliv mohl použít jejich potenciál ... nejde jen o potřebný příkon, ale i o samotné obvody, které musí být řádně dimenzované na takové výkony jak na straně nabíječky, tak na straně vozidlo ­(tohle prostě ­"oblbnout­" nejde .. ano ano pomalé všudypřítomné dobíjení­(které nemůže být všudypřítomné­) , ale to je velmi nákladné a pořád tam bude chybět ten potřebný komfort :­)
- cena logicky stoupne pro všechny, když bude drahá jen na nabíječkách, tak to lidé začnou obcházet a dobíjet doma = automaticky po tom půjdou :­) .. ty peníze jsou nezbytné a nebo dojde ještě k horší situaci >> každý vlastník vozidla bude platit paušál podle toho kolik najezdí = všudypřítomný státní monitoring nezávislý na vozidle ­(SW se dá ­"hacknout­") ...takové EET na n­-tou :D
- případě blackoutu stojíme skoro všichni ...

takže zářná budoucnost
- zvedne se pravděpodobně cena el. energie
- budu stále řešit každodenní a pomalé dobíjení, když autonomní vozidlo pošlu někam dobíjet a budu něco náhle potřebovat ­(nebo si něco zapomenu ve vozidle­), tak opět čekám :­) > asi jsem fakt rozmazlený a EV je z mého pohledu krok zpět s tunou podmínek a přizpůsobování se technologii ­(chci prostě sednout a jet, nebo vystoupit a nic neřešit > opravdu nechápu jak si někdo může rochnit v každodenním připojování a odpojování.. ­) valíme asi akci pro každé auto 1,5x nabíjecí stanice :­)
- v případě nalehávé potřeby a souběhu událostí nemohu jet ... leda že bych měl u zadku indukční asfaltku ..















Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 1.4.202020:41
1, ­"pořád ale platí a platit bude, že na stejnou vzdálenost potřebuji víc zastávek a mnohem více času na doplnění energie­" Ano, to platí dnes. Ale nebude to platit, až se elektromobilita masově rozšíří. Což opakuji posté, že tu plnou elektromobilitu budeme mít tak v roce 2070. A o tom to je. Masová elektromobilita nebude s elektromobily na dnešní úrovni. Pochop to už konečně.

Ano, Norsko má problémy, protože dělá přesně to, co říkám. Propaguje elektromobily v roce 2020 tak, jako by byly technologiemi na úrovni roku 2070. Posté říkám, že protlačování elektromobility je špatně. Ten příklad měl ukázat ale jinou věc. I když budeš brutálně protlačovat elektromobily, na vozovém parku se to nijak výrazně neprojeví. Těch 8 % po 10 letech brutálního protlačování je prostě směšných. Proto znovu opakuji, že se nemůžeš na elektromobilitu dívat optikou roku 2020. I kdybychom to protlačovali jak Norové, tak tu za 10 let budeme mít 8 %. 8 % elektromobilů technologicky na úrovni roku 2025­-2030, tedy dál než dnes. Už to chápeš? I když je budeme tlačit, budeme je mít na lepší úrovni než dnes a stejně v malém množství. Já jsem také proti tlačení elektromobilů. Ale je prostě nesmysl hodnotit je optikou roku 2020, když tu masová elektromobilita v roce 2020 být nemůže. V tom naprosto nejšílenějším scénáři té nejbrutálnější propagace, který může existovat, se něco takového může stát v roce 2050. A v roce 2050 budou EV na úplně jiné úrovni než dnes. Podívej se, kde byly před 30 lety.

2, Posté říkám, že díky tomu, že EV lze nabíjet mnoha způsoby jinak, nemusí být rychlé nabíjení tak časté jako u spalováků ­(protože se průběžně dobíjí jinde pomalu­). Pokud si ho teda nekoupí někdo, kdo s autem jezdí často dlouhé trasy. Ale v takovém případě je to chyba uživatele, že si koupil nevhodný dopravní prostředek.

5, Tesla Model X má 2350 až 2550 kg. Srovnatelně velké Audi Q7 má 2150 až 2250 kg. Takže se znovu ptám, proč by EV mělo být 700 až 800 kg lehčí než spalovák? Kde máš tu tunu rozdílu? BMW X7 má 2400 až 2550 kg, menší BMW X6 cca 2150 až 2350 kg. Kde je ta tuna rozdílu? Kde? Já vidím nanejvýš 200­-300 kg.

6, Ale vždyť takto to funguje u všech technologií. I ty nové typy monitorů měly proti starým mnoho nevýhod. Ale měly mnohem větší potenciál, kterého díky vývoji dosáhly a kterého by starší technologie nemohly dosáhnout. A znovu, to, že mají EV spoustu omezení dnes, neznamená, že budou mít tatáž omezení za 50 let, až si to budou kupovat běžní občasné.

7, Tak monitoring tu bude i bez EV. Na to EV nepotřebuješ.

"v případě nalehávé potřeby a souběhu událostí nemohu jet­" Ano, něco, co jistě zažíváš denně. Když budeš mít prázdnou nádrž u spalováku, budeš mít problém úplně stejný. Pokud budeš mít indukční nabíjení při parkování, tak nic připojovat nebudeš. Opět máš posté tentýž problém. Díváš se na to optikou roku 2020. Když ti EV nevyhovuje v roce 2020, no tak si ho v roce 2020 nekupuj. Vždyť to má naprosto jednoduché řešení. Třeba pro mé trasy by EV bylo ideální, ale nemám ho kde nabíjet, no tak si ho nekupuju. Hotovo. Řešení jednoduché. Lidé si budou EV kupovat, až to pro ně bude mít smysl. Nebudou si ho kupovat, když pro ně bude horší než spalovák. Pak také nemusí řešit omezení.

Pochop už konečně, co je příčina a důsledek. Člověk neřeší nevýhody EV, protože EV nemá. A EV mít bude, až pro něj nebude mít ty nevýhody. Nevýhody EV pro běžného člověka neexistují, nemusí je řešit, protože kvůli nim nemá EV. Nemá to, co by ty nevýhody způsobovalo.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 1.4.202023:07
1. některé limity nejde snadno a hlavně levně překonat ­(fakt až jsou vize utopistů neznalých problematiky jakékoliv­) !! současný koncept bateriových EV je zbytečné plýtvání cenných zdrojů >> už jsem na to přišel dávno, že díky neznalosti to nejsou někteří utopisti schopni pochopit a věří, že to lze snadno překonat :­) jestli přijde někdo s jiným konceptem EV, tak to je možné, ale nic to nemění na faktu že současný koncept je v masovém měřítku zbytečně nákladný nesmysl , který bude procházet dílčí evolucí, ale nikdy nedosáhne na úroveň ­"dinosaurů­" ... ale už jsem to psal dříve budeme se muset přizpůsobit nové technoligi ať se nám to líbí nebo ne :­)

2. s baterií se není moc kam pohnout >> to je prostě neodiskuvatelný fakt nejen z technologického, ale i ekonomického hlediska >> dávkování ­"parametrů­" pro podporu prodejů a udržení správné ceny je praktikováno napříč všemi obory ­) > ok zvýší se o trochu kapacita­(zatím současně s nárustem kapacity roste rapidně i cena­), ale rychlost dobíjení můžeš zvýšit už teď , ale za jakou cenu na straně nabíječky a celé infrastruktury + na straně vozidla ... stačí se podívat na megacharger pro kamiony, který je v podstatě pořád velmi pomalý :­) ­( je prostě naivní si myslet, že třeba za 20 let si koupím bateriové EV s reálným dojezdem kolem 500­-600 km na jedno dobití za dnešních 200 tisíc­)
dejme si zase hodně zjednodušený příklad s předpokladem, že budou všude jen superchargery a lepší­(ignorujíc nároky na infrastrukturu, aby se dal výkon využít i mimo pozdních nočních hodin :­)­)
pumpa vs nabíječka >> na pumpě doplním za stejný čas 6x více fosilů a naplním nádrž na dvounásobný dojezd ­(budu ignorovat nějakéty EB, EL a jiné ECO varianty s dojezdem 1500­-1700 km na jedno natankování ­) takže nutnost návštívit pumpu pro aktivního řidiče bude minimálně 2x až 3x menší než u EV, které tam navíc straví na to jedno nabití mnohem více času, ale o to mi primárně nejde >>> důležitý fakt bude potřeba mnohem víc ­"vybetonovaného­" a ­"zadrátovaného­" místa a nabíječek nejen pro osobní automobily ..

5. srovnatelné ? :D :D :D Audi Q7 je lehčí, lepší, levnější, prostornější­(větší­), kvalitnější atd. a navíc na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km >>> tak promiň v čem je to auto srovnatelné >> tu Teslu srovnávej s autem s cenovkou dost pod 1 milion to už je kvalitativně trochu rovnější konkurence, ale i tak tu Teslu natrhne skoro ve všem :­) je fakt, že Tesla X přidala jeden důležitý prvek ­"klasické­" budíky .. nezávislé na tabletu, ale ve zbytku ještě pokulhává ­(díky bohu jsou ještě automobilky, které mají rozum a netlačí ­"dotykové­" ovládání ­) >> takový interiér si budou moci dovolit až 100% autonomní vozidla doslova bez volantu..

6. ty se pořád oháníš ovolucí, ale v tomto případě jde o čistokrevnou regresi :­) dáváš evoluční i revoluční příklady, ale ty aboslutně nesouvisí se současnou situací ..ano v rámci EVB na dochází k evolucí, ale v rámci osobní a nákladní dopravy k regresi .. a to už xx­-tá generace a stále to nepřekonalo 20 a více let staré vozidla a ani překonat v podstatě nemůže ­(leda by někomu úplně hráblo­) :­) to je jako místo homo sapiens upřednostnit neandrtálce a doufat, že časem překonají homo sapiens ve všech směrech­(víme jak dopadli ;­) ­) >> bez revolučního řešení nemožné

- i kdyby se to stalo jednou za život, tak je to problém a proč musí být něco na denní bázi, aby to byl platný argument .. to už je hodně mimo ;­) teď jsem spokojený, že nic takového řešit nemusím a vím, že budu pořád ­"ready­" a žiju si poklidně bez zbytečných povinností na denní bázi jak robot ­(vyvalit se z auta na gauč a opačně, nebo si jet kam chci, kdy chci atd., bez stresu jestli těch posledních 100km v baterii bude stačit atd. atd. >> ten čas a pohoda je k nezaplacení .. ­) >> ale už jsem to psal milionkrát řeším současný koncept v masovém měřítku ­(to se opravdu moc nepohne za rozumnou ­"cenu­" ­) a jako druhé auto na krátké cesty kolem ­"komína­" nebo pro člověka co není moc aktivní naprosto v pohodě .. ale nikdy nebudu slepě ignorovat ­"nedostatky­" tohoto konceptu

- Nevýhody současného konceptu, který se nesmyslně tlačí, nikdy nezmizí ­(to je hodně naivní představa­) > naopak nás současný koncept dost zatíží ..

- až nebude mít na výběr, tak mu na řešení nedostatku nebude moc prostoru ;­) ­(proč neukázat prstem na reálné a doslova neřešitelné problémy a neuvěřitelný lobbing zájmových skupin ..dříve než bude pozdě ­)
- aktuální nevýhoda EV i pro lidi co ho neřeší a nevlastní >> dotují to nedobrovolně ze zvých kapes a majitelé EV parazitují na ostaních a ještě se tím chlubí :D




Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 2.4.20200:32
1, ­"současný koncept je v masovém měřítku zbytečně nákladný nesmysl­" No jasně, že je nesmyslná. A už postoprvé říkám, že když se elektromobilita stane masovou, tak bude mít značně jiný koncept než dnes. Nemůžeš hodnotit stav z roku 2070 optikou roku 2020. Kolikrát to mám ještě říkat? Ten tvůj ­"současný koncept­" a ­"masové měřítko­" je nesmysl. Nejenže proto, že by byl pohromou pro celý svět, ale především proto, že nemůže nastat. NEMŮŽE NASTAT. Řešíš nesmyslnost něčeho, co se nemůže stát. V roce 2020 s technologiemi roku 2020 nebude plná elektromobilita. Prostě nebude. I kdybychom začali měnit vozový park ve stejném tempu jako spalovací auta, tak to nestihneme dříve než v roce 2050. Prostě nestihneme.

2, ­" ok zvýší se o trochu kapacita​­(zatím současně s nárustem kapacity roste rapidně i cena​­)­" Máš pro své tvrzení nějaký důkaz? Protože moje informace říkají, že cena akumulátorů naopak vytrvale klesá. https:­/­/data.bloomberglp.com­/professional­/sites­/24­/Capture2.jpg

Takže když v roce 2012 měl Model S 60kWh baterii a cenu $707 za kWh, vyšlo by to na 42.400 USD ­(Tesla, která si baterky dělá sama, to měla patrně levněji­). V roce 2018 máme sice vyšší 100kWh baterii, ale se $176 za kWh, to máme 17.600 USD. Kde máš ten rapidní růst ceny? Kde? Máš pro svá tvrzení nějaký důkaz, nebo si zase něco vycucáváš z prstu stejně jako ten tunový rozdíl u Modelu X?

"reálným dojezdem kolem 500​­-600 km na jedno dobití za dnešních 200 tisíc​­"? Za 200 tisíc skoro nekoupíš auto ani spalovací.

ad ­"superchargery­". Opět ignoruješ to, že spousta nabíjení se může odehrávat pomalu, tedy rychlé nabíjení nemusí být tak často potřeba jako u spalovacích aut.

5, Začínáš trollit. Najednou se ti Audi Q7 nehodí do krámu a začneš jednu tunu svalovat na kvalitu? Dobrá, jak myslíš. Takže co třeba Audi e­-Tron? Na co to svalíš teď? Elektrické SUV z dílen Audi = 2500­-2550 kg, spalovací Audi Q7 z díle téže značky 2150 až 2250 kg. Takže 300 až 350 kg. Na co to svalíš teď? Kde máš tu tunu?

A 1000km? To jako vážně? Fakt? A jak bys toho chtěl dosáhnout? Diesely mají 75l nádrž, papírovou spotřebu 6,7­-6,9 litru. Jenže všichni víme, že za papírové spotřeby ta auta nejezdí stejně, jako EV v praxi nedosahují svého dojezdu. Lidé s tím ale v průměru jezdí kolem 9,5­-11,5 ­(nejúspornější borec na SM dosahuje 7,5­). Abys s tím ujel 1000 km, tak bys musel jet tak, že i s Tou Teslou bys přesáhl papírový dojezd. Schválně jsem se podíval na SM. 1000km na jednu nádrž nedal nikdo. Maximem bylo 944 km, standard tak kolem 650­-800km. Takže mi teď vysvětli, když se podle tebe s tím dá i v tom největším marastu ujet 1000km+, jak je možné, že se to ještě nikdy žádnému reálnému majiteli na SM nepodařilo, a to ani těm, kteří tam mají nejnižší spotřeby? Dá se souhlasit jedině tak s cenou.

6, Pokud ti pro tvé potřeby více vyhovuje spalovák, no tak jezdi se spalovákem. Co ti na to víc říci. Pokud jde o dotace, znovu podotýkám, že ty také pvoažuji za zlo.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 2.4.202011:59
1. to si trochu nerozummíme, protože teď je tlak na výrobu i vývoj ­"bateriového­" řešení a k tomu výstavba nezbytné infrastruktury > není tlak na nalezení něčeho ­"revolučního­" a bateriové řešení je v masovém měřítku blbost >> koncept bude neměnný a bude procházet jen mírnou evolucí ­(nebo máš představu, že se změní i fyzikální zákony ?­) :­) >> že za 30­-50 let vymyslí a to jen možná lepší řešení, bude mít za následek akorát to, že celá infrastruktura byla budovaná zbytečně a začne chátrat + zůstanou tu zbytečně zastavěné plochy a miliardy tun ­"odpadu­" navíc >>> opět jsme u toho, že volné prostředky z našich kapes, kterými se dotuje koncept postrádající smysl se mohly použít na vývoj a zkrátit to čekání o celé dekády bez plýtvání cennými zdroji ..
- kde bereš tu jistotu, že za pár dekád budou mít baterie třeba 4x větší hustotu uložené energie na kilo váhy a zároveň si zachovají stejnou cenu a nebude na to potřeba ještě více cenných materiálů ???
- kde bereš tu jistotu, že najednou se změní fyzikální zákony a na nabití třeba 100 kWh za 5 minut zvládne 50kW nabíječka ;­) >> tohle je prostě tvrdý limit, který nejde ­"překročit­" :­) ­(ano ano ano všude na každém kroku bude kabel nebo indukce atd. >> to je ten pozitivní dopad na přírodu a levný provoz ? :D :D vytěžit celou zemi do posledního gramu :­) ­)

2. tak to vysvětli prodejcům finálního produktu mě nezjímá, že něco vyrobí za 5 nebo 10 dolarů, nebo za kolik nakupují suroviny>> mě zajímá konečná cena pro spotřebitele např. Tesla 3 vs Tesla 3 >> a kde bereš tu jistu, že při masovém nárustu výroby bude cena klesat ? :­)stačí si to porovnat s vývojem ceny ropy ... člověk by řekl, že dnes by měl stát litr korunu ;­) >>. pořád se oháníš co možná bude za +­-50 let, ale argumentuješ současným vývojem ceny, kdy se rozjíždí těžba potřebných surovin, ale poptávka zatím není taková jako bude v budoucnu a i tak tato položka prodražuje nejvíce celé vozidlo ...

- jsou auta i pod 200 tisíc +­- 30k ;­) viz Škoda, Toyota, Dacia, Kia, Fiat, Hyundai, Citroen atd.­(nepočítám čínu­) >> kde je to skoro, když to dělá skoro každý ?­(nebýt ty auta napěchovaná elektronikou a restrikcí EU, tak budou ještě levnější­)

- opět ignoruješ fakt, že ač v diskuzích každý píše o rozložení dobíjení přes noc a pomalém dobíjení, tak jsou rychlé nabíječky věčně obsazené ­(je na ně fronta­) i když jezdí jen ­"pár­" EV >> opravdu ta argumentace hodně zavání ;­) >> a absolutně se nepočítá se špičkami kolem dovolených, víkendů, po práci atd. :­) ­(ach ty zlaté průměry­)
- ano rychlé nabíjení nemusí být potřeba, ale realita je už dnes očividně jiná ­(ano týpek co má na dvorku EV a dojíždí 10 km do práce a jiné cesty už nepodniká, nebo má druhé auto na delší trasy tohle asi vnímá jinak­) >>> stačí se podívat jak jsou věčně plné silnice i dálnice a zakládat teorie o pomalém dobíjení, protože je to nějaký vypočítaný roční, měsíční, denní průměr se rozpadnou jak domeček z karet :­)

5. co je na tom trollícího je Audi lepší + levnější + lehčí s větším dojezdem a je kvalitativní soupeř Tesly až v nížší třídě, kde jsou o dost lehčí kousky ? :­) ­(řešíme fosil vs EV­) .. srovnávej stejnou kategorii a ne lepší s horším­(i tak je rozdíl pár stovek kg v prospěch toho lepšího;­) ­)
jestli srovnáváme EV vs EV, tak i tak je Audi jako auto lepší, ale v oblasti typické pro EV na papíře zaostává­(ač v reálném provozu jen minimálně­), ale taky je levnější a jsou i jiné prémiové značky, které jsou lepší jako auta ale výrazně lehčí než Audi i Tesla .. ale opět jsou výrazně levnější než Tesla ­(i v kategorii EV­)

- to žiješ kde?­(btw nádrže u dieslů jsou o hodně menší a nebo větší­) zrovna ta audina, kterou se oháníš má nádrž větší ;­) kámoš v koncernu jezdí za 4­-6 litrů ­(rv. 2008­) ;­) já jezdím po městě za 6,5­-7 mimo město za 5­-6 ­(ale jezdím svižně­) 2.0 TDCi 103kW auto mi váží skoro 2 tuny ­(prostě koncern má ty motory na spotřebu lepší­)
- moderní auta jsou ještě někde jinde a když človek jezdí lážo plážo s lehkou nohou, tak spotřeba minimální ­(ač koncern moc nemusím, tak už 6 let zpět si ochcávka v greenline edici vzala směšně málo a kupodivu to jezdí dobře­)
- už tak špatný dojezd EV je v těžkých podmínkách drasticky horší ­(vs papírové parametry­) a není na to vozidlo spolehnutí >> u fosilu jen o trochu a pořád vím, že kdyby něco za 5 minut mám plnou ..

moje papírové parametry nemám koncern ­(podotýkám, že mám těžké auto a koncern umí dělat motory s výrazně lepší spotřebou­)
Spotřeba mimo město 4.9 litrů na 100 km ­(tady dokážu jezdit i s menší spotřebou, ale na dálnici spotřeba odpovídá papírovým hodnotám při 130­-140 km­/h od 150 km­/h výš už to nemile roste ­)
Spotřeba ­- kombinovaně 5.9 litrů na 100 km ­(tady jezdím za víc než uvádí na papíře, ale jezdím svižně­)

http:­/­/www.hybrid.cz­/skoda­-octavia­-g­-tec­-ujela­-1700­-km­-na­-jednu­-nadrz

nevím kam na to chodíš, ale tady si vzala škoda 4.32 litru na 100 km, a to šlo o benzín !! :­) s 50 litrovou nádrží docela dobré ne ? :­)

nevím jak jezdí ostatní, ale se svým těžkým ­"neúsporným­" dieslem­(který se veme pomalu jak satrší benzíňák­) a se střešním boxem jsem to dal .. a to bylo hodně pod nulou ... u EV už bylo opakovaně ověřeno v praxi, že se dojezd tragicky zhoršuje ...ohánět se SM ­"facepalm­" :­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 2.4.202013:05
1, Od vynalezení baterie se pořád drží 3­-5% nárůst kapacity ročně. Proč by to najednou mělo přestat? Fyzikální limity? Ty víš, jaké jsou? Jaké vlastnosti mají ještě neobjevené materiály? Např. Mercedes už má teď funkční prototypy organických grafenových baterií, které by snad mohl do 20 let uvést na trh. Baterie bez kovů. Možná se to nepovede, kdo ví, jistotu nemám. Ale pokud se přes sto let daří držet tento nárůst a překonávat stále dříve nemyslitelné, mám víru v to, že překonávání dnes nemyslitelného bude pokračovat i nadále.

2, Však to říkám pořád, toto je chyba těch lidí, kteří si koupili EV, pro něhož nemají potřebnou infrastrukturu. To je chyba lidí, že si kupují pro jejich využití nevhodný vůz. Ano, dovolená je problém. Ale to je i dnes se spalováky.

5, Co je na tom trolícího? Když jsem ti ukázal, že Audi je o 300 kg lehčí než Tesla, tak jsi to začal svalovat na kvalitu. Kvalita váží 700 kg? Když jsem ti ukázal elektrické a spalovací SUV u Audi ­(tedy stejná kvalita­) a opět rozdíl cca 300 kg, tak co? Kde máš tu tunu? Kde je ta tuna? Kde je ta tuna u stejně kvalitních aut stejného výrobce? Kde?

Co sem taháš Octavii? Zase uhýbáš. Bavili jsme se snad o té Audi Q7, která dle tebe měla jet 1000km+. Což očividně nejezdí. Netahej do diskuze o Audi Q7 a Tesle X Octavii. Takže znova, kde máš těch 1000km+ u Audi Q7, kde? Ukaž mi, kde ta Audi Q7 ujede v nejhorším marastu 1000 km+. Když tvrdíš takovou hloupost, tak to dokaž. Neuhýbej a vyjadřuj se k věci. Tvrdil jsi, že Q7 v nejhorším marastu ujede snadno 1000km+. Tak mi to dokaž, že nekecáš.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 2.4.202016:34
1. ten strop tam je a čím víc se blížíme tím to jde pomaleji :­) stejně jako u každé technologie + ten vývoj se musí zaplatit >> aktuálně levnější­/jednodušší se i tak musí dotovat

jaké jsou přesné vlastnosti prototypů a odhadovaná cena od Mercedesu ? BTW není to baterie do mobilu a musí splňovat jiné požadavky .. v jakém to je stavu nebo jen obvyklé PR jak zvednout cenu akcií atd. ?

:­) to je super, takže doba pro uvedení na trh něčeho co je o trochu lepší je cca 40 let a to jen možná ­(stejně jako u jiných revolučních baterií ­) ? :­) a jak chtějí rozumně dosáhnout plošně rychlejšího dobíjení ? a tady je zase krásně vidět to, že kdyby se nemuseli zdroje soustředit i na výrobu, tak volné prostředky mohou nalít do vývoje a zkrátit to třeba na 1­/3 :­) a navíc by to mohlo být přístupné pro všechny výrobce = snížení nákladů a rychlejší rozšíření ...

2. jaký to je problém?? >> k moři na jednu nádrž a během cesty kdykoliv dotankovat během 5­-10 minut? To chceš srovnávat s EV ?

5. jel si těmi vozidly ? já ano >> neříkej blbosti typu o stejné kvalitě :­) to X je max. na úrovni vozidla za 600­-900 tisíc­(ten tablet to fakt nezachrání­) .. i když se tváří jak prémiovka z nejvyšší třídy :­)

řídím se papírovými parametry ­(osobně jsem netestoval zmíněná vozidla na dlouhé trase, ale s aktuální spotřebou jsem dokázal jet úsporně­) a když mé nenažranější auto s menší nádží to zvládne, tak proč by to nedalo lepší auto s větší nádrží >> ja operuji se známými parametry >> ty operuješ s možná, asi, průměr atd. a něčím co ještě ani neexistuje a já uhýbám :D boha to už je moc :D

- Octávka je naprosto relevantní a dokazuje, že jsou auta, která dají i hodně víc ;­) ­(chápu nehodí se to do krámu, tak je to špatně >> cenový konkurent na baterie ujede zlomek toho co octávka, která je tak trochu větší :­) ­)
- ne Audi si vytáhl hlavně ty protože se ti to hodilo nejvíc na tvůj konstrukt ..já na to šel více všeobecně protože je xx různých výrobců a modelů s kterými jde dosáhnout obdobných výsledků +­- i tak podle jednoduchého výpočtu to vychází
- SQ7 nádrž 85 l průměrná spotřeba 7.2 l na 100 a 8,5 l na 100 při normální jízdě mít nebude ;­)
- s plně naloženou Q7­(ročník 2016­) jsem jel cca 120 km a průměrná spotřeba 7,8 l >> tam už bych se v bežném provozu asi o trochu nevešel to je fakt­(možná kdybych vyjel rezervu, ale to u dieslu raději neriskovat­) , ale bavíme se o rozdílu pár procent a ne o desítkach jako v případě EV :­)

https:­/­/autobible.euro­.cz­/realny­-dojezd­-12­-elektromobilu­-dojede­-nejdal­-nejvic­-lze­/
https:­/­/www.auto.cz­/test­-dojezdu­-elektromobilu­-v­-realnych­-podminkach­-nektere­-nezvladly­-ani­-80­-km­-111884

https:­/­/www.vybermiauto­.cz­/autodata­/novinky­/deset­-aut­-s­-nejdelsim­-dojezdem­-na­-jednu­-nadrz
https:­/­/www.autoforum.cz­/zajimavosti­/20­-aut­-s­-nejvetsim­-dojezdem­-na­-nadrz­-2000­-km­-na­-dostrel­/

i kdyby dal fosil polovinu maxima, tak je tam pořád sakra rozdíl ;)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 2.4.202017:19
5, Já někde něco říkal o stejné kvalitě? Kde? Schválně ti to zrekapituluji­.

Ty: ­"jestli budou EV o 1 tunu lehčí než současné EV a dojedou na baterii 2x více než dnes, tak smeknu klobouk, ale už teď je jasné, že je to nesmysl :​­) ­" Nepsal jsi ani slůvko o kvalitě, ani slůvko.Tak jsem ti argumentoval, že není důvod, proč by EV měla být o tunu lehčí. Ukázal jsem ti to na Leafu, Hyundai Kona i Tesle 3, že je rozdíl cca 100­-350 kg. Na o tunu.

Ty: ­"sice jsem řešil Teslu X, ale dobrá​­(neupřesnil jsem to, ale připadalo mi to logické nesoustředit se na nižší modely​­)­" Tak jsem tedy vzal tu Teslu Model X a ukázal ti, že je proti Audi Q7, která má srovnatelné rozměry, těžší o 200​­-300 kg. Tedy opět ne o tunu.

Ty: ­"srovnatelné ? :D :D :D Audi Q7 je lehčí, lepší, levnější, prostornější​­(větší​­), kvalitnější atd. a navíc na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­" Jakto, že najednou hovoříš o kvalitě, když jsi o ní nehovořil? Takže jsem ti ukázal Audi Q7 vs Audi e­-Tron, tedy stejně kvalitní auta stejného výrobce stejných rozměrů a zase rozdíl okolo 300­-350 kg. Tedy opět ne o tunu. A když už jsi tedy neměl nic, tak jsi tu začal naprosto nesmyslně tahat Octavii. Pořád se ptám, kde je ta tuna? Kde je ta tuna mezi Audi Q7 a Audi e­-Tron? Stejně tak velká SUV stejného výrobce se stejnou kvalitou. Kde je ta tuna? Odpovíš už konečně? Kde je ta tuna? Kde?

A teď ­"navíc na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­". Což není pravda. Na SM reální majitelé nikdy s tím vozem 1000km na jednu nádrž neujeli. Že s tím na optimální trase dokážeš jet za 7,8 ­(a to asi podle palubáku, že?, ne podle dotankování­) přeci neznamená, že se s tím dá takto jezdit kombinovaně. Když s EV pojedeš optimální trasu, tak ten udávaný dojezd taky zvládne. Já se svým autem, které má papírových 8,0, také rozumně dlouhé trasy zvládnu bez problémů pod 6,5, a to se vůbec neloudám, ve slabším provozu se dá dostat i pod 5,5 ­(a stále to zdaleka není žádná ekorally­), jenže reálný průměr je 7,5.

Octavia v tomto pohledu není relevantní, protože tys tvrdil ­"navíc na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­" o Q7, ne o Octavii. Až bude řeč o Octavii, tak tu klidně vytáhni Octavii. Ale pokud řešíme tvůj výrok, že ­"Q7 na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­", tak se bav o Q7 a ne o Octavii. Není to relevantní. To, zda nějaký spalovák ujede na jedno natanková třeba i 2000 km, nemá vůbec nic společného s výrokem, že ­"Q7 na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­" Prostě nemá.

Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 2.4.202021:01
koukám, že tonoucí se stébla trávy chytá a taktně se dlouhodobě vyhýbáš reakcím na ­"nepříjemná­" fakta

5. ano vybírat to svého konstruktu to nej, když je na trhu xx produktů, které jsou lepší, lehčí, větší ­(srovnatelné s Xkem­) na třídě kterou si výtahl je rozdíl i víc jak půl tuny >> kolik má vážit nový Leaf a to je cena za trochu vyšší dojezd ..Tesla X vs Audi Q7 je úplně jiná liga v prospěch Q7 >> co třeba mazda CX­-5 ? ..

- ohledně dojezdu jsem se sekl. Myslel jsem si, že má větší nádrž >> ano můj omyl a chyba­(měl jsem si to ověřit­), ale pořád je to cca sekera okolo 6­-15% v reálu ? >> teď to porovnat s rozdíly u EV­(vs papírové parametry­), které to nedávají i v normálním provozu

- když už tak rovný s rovným, to je jak srovnávat Zetor s John Deerem >> automaticky řeším stejnou třídu a nějak mě nenapadlo, že někdo vezme a porovná vyšší s nižší

- ty jsi tvrdil, že 1000+ km je nesmysl >> dokázal jsem ti, že to tak v mnoha případech není, že jsi tam dosadil Q7, aby to zapadlo do tvých konstruktů fakt není můj problém ;­) ­(dobrá ještě jednou se omlouvám, že jsem se sekl, protože jsem si špatně pamatoval velikost nádrže a kalkulovat se spotřebou ročníku 2016, ale i tak má Audi v této velikostní třídě vůz, který těch 1000+ dá.. ­)

- kde je ta tuna přesně má to být lepší nebo nemá ? aby to bylo lepší muselo by to být lepší ve všem tedy i ve váze ... mrzký dojezd EV a stejně je to těžší ... auto je prosté těžkého motoru, nádrže a dalších blbostí a i tak je o několik metráků težší s mrzkým dojezdem a jinými negativy>> v čem je to tedy lepší ?

- právě podle dotankování vracel jsem ho plnou za plnou ;­) ANo když pojedu optimálí trasu, v optimálních podmínkách, tak se k tomu přiblížím >> ty testy EV jsou docela objektivní ­(žádné mrazy a těžká zátěž­) ..

- no vidíš se superB jedu za 4.2l­/100km až jsem z toho nasraný, že to moje auto žere tolik >> nemá SuperB nádrž 66l ? >> takže cca 1500 km na nádrž ?

- ne o 1000+ km jsem psal všeobecně tu Q7 jsi tam dotlačil ty ­(svůj omyl kdy jsem se sekl o ­"pár­" procent už byl vysvětlen výš­)

- jestli se chceš seknout na Q7, tak prosím, ale to už jsme si snad vyříkali ­(a opravdu existují i jiné modely >> jenže to už by EV nevypadalo ve srovnání tak dobře :D ­)

Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 2.4.202023:06
Tonoucí se stébla chytá? No o tobě to platí pořádně. CX­-5 rozhodně není tak velké auto jako Tesla X. To se přeci nedá srovnávat.

Už třeba tady ­"ano vybírat to svého konstruktu to nej, když je na trhu xx produktů, které jsou lepší, lehčí, větší ​­(srovnate­lné s Xkem​­) na třídě kterou si výtahl je rozdíl i víc jak půl tuny­" Výše jsem ti odpověděl, že ­"Tesla Model X má 2350 až 2550 kg. Srovnatelně velké Audi Q7 má 2150 až 2250 kg. Takže se znovu ptám, proč by EV mělo být 700 až 800 kg lehčí než spalovák? Kde máš tu tunu rozdílu? BMW X7 má 2400 až 2550 kg, menší BMW X6 cca 2150 až 2350 kg. Kde je ta tuna rozdílu? Kde? Já vidím nanejvýš 200​­-300 kg.­" Srovnal jsem ti to hned s několika SUV stejné velikosti a nikde není rozdíl velký. Takže jak, že ­"jenže to už by EV nevypadalo ve srovnání tak dobře :D­" když jsem ti to srovnal hned se třemi?

5.1 Dokonce jsem ti srovnal Audi EV vs Audi spalovací, k čemuž ses pořádně nevyjádři­l. Takže ještě jednou: Proč je rozdíl mezi Audi Q7 a Audi e­-Tron, stejně velké auto stejného výrobce... jen 300­-350kg? Proč? Proč tam není tuna? Vybral jsem si přesně to, cos chtěl. stejnou třídu a stejnou kvalitu. Odpovíš už konečně? Nebo se tonoucí stébla chytá a snaží se zbaběle zavést řeč někam jinam?

5.2 ­"ty jsi tvrdil, že 1000+ km je nesmysl ­" Tvrdil jsem, že je to nesmysl u Q7. Ne, že je to nesmysl u spalovacího auta. Tak mi nepodsouve­j něco, co jsem neřekl. Celou dobu byla řeč o Q7. Ještě jednou tě ocituji ­" Audi Q7 je lehčí, lepší, levnější, prostornější​­(větší​­), kvalitnější atd. a navíc na jednu nádrž ujede i v tom největším marastu naložený 1000+ km­" TY sám jsi řekl, že těch 1000km+ se vztahuje ke Q7. Já to neříkal. TY ano. Tak nelži.

To, že Superb ujede třeba 1500 km. No a co? Tak ať ujede. Ale tys říkal, že Q7 ujede 1000km+, než že tolik ujede Superb. Až budeš tvrdit, že Superb ujede 1500km+, tak se budeme bavit o tom, že Superb ujede 1500km+. Ale sorry, pokud napíšeš, že Q7 ujede 1000km+, tak se logicky budu bavit o tom, že Q7 ujede 1000km+.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 3.4.202017:31
- když srovnáváš EV s Autem, které má větší dojezd, tak proč bych to nemohl srovnáva­t s CX­-5, která má cirka odpovída­jíci ­"build­" kvalitu ­(i tak to ty automobi­lky umí zatím líp­)

- btw v těch autech jsem seděl a jelikož mám 192 cm, tak nedám moc na papírové rozměry, ale soudím podle osobní zkušeno­sti a vnitřního uspořádání >> Tesla X je meší a dobrá pro lidi, kteří nejdou moc objemní s výškou kolem 170­-180 cm­) >> ale jelikož většino­u řídím, tak tohle bych nemusel řešit a nebýt přemrštěné ceny, tak by se mi i líbila ­(až na ten design předku­)

- jestli se chceš točit na třídě vozidel typu Q7 stále dokola, protože nic jiného nemáš, tak prosím :­) ale už jsem psal výše, že chybný úsudek ohledně dojezdu byl způsobe­n mým omylem, protože jsem ­"netrefi­l­" velikost nádrže­(i tak jsou v té třídě levnější kusy než Tesla s kterými se dá zajet 1000+­) >> ale i kdyby! pořád v skoro ve všech bodech i to nejlepší EV ­(s vyšší cenovko­u­)výrazně zaostavá = krok zpět v oblasti automobi­lů ­( v rámci EV je to samozře­jmě evoluce­)

- fosil je levnější, lehčí, lepší, delší dojezd, výrazně rychlejší doplnění energie atd. než EV >> kde vydíš tu Evoluci u EV srovnate­lnou třeba s CPU apod. >> jestli by to tak bylo, tak by EV muselo být lehčí, lepší, s delším dojezde­m, rychlejším doplněním energie atd. ­(neřeším ani cenu­)

btw z mé strany těch 1000km začalo touhle větičko­u ­" co udělá takový průměrný občan, který si za 150 tisíc sežene ojeté velké rodinné auto v plné palbě s dojezde­m cca 1000 km ? ­", kterou jsi úspěšně ignorova­l :­) a pak sis našel Q7, která je stejně lepší a levnější :­)

- ­- ­"jestli budou EV o 1 tunu lehčí než současné EV a dojedou na baterii 2x více než dnes, tak smeknu klobouk, ale už teď je jasné, že je to nesmysl :​­) ­"
;
- pokud vím řešíme budoucí evolcuci­/revolu­ci a podle tvých ­"teorií­" tu budou super technolo­gie a materiály, které předčí logicky ty současné, tak proč bych nemohl smeknou­t před něčím co bude lepší ;­) >> nebo je můj požadave­k aspoň na 600­-800 km dojezdu a nižší váhy je přehnaný ?>> jestli to tak cítíš i ty, tak to nemůžeš vydávat za evoluci ..jestli je něco těžší, tak logicky očekávám, že ta váha navíc bude mít smysl >> větší dojezd, vyšší komfort, sněhový pluh, sprcha, záchod atd. ;­) > tady je nadváha a je to horší + nedosahu­je to ani na vozidla z nižší třídy ­(až na tu veledůle­žitou akcelera­ci­)

- ­"přesně co jsem chtěl­" :D :D taky pěkné zbaběle tu odbíháš od reálných problému současného konceptu­, které nelze vyřešit, tak aby to nemělo drtivý dopad, protože na tebou avizova­nou úroveň to sice lze dostat, ale každá magie má svou cenu a tomto případě je příliš vysoká i kdyby se parametry zlepšili o 50%.. :­) ­(ale věřím, že díky současné situaci se hodně vrcholných předsta­vitelů a lobbistů probere a začnou se chovat normálně, protože jejich přístup nás může položit .. už nebude tak snadné rozhazo­vat z cizích kapes na blbosti­)

- dobrá v kontextu kterém jsem to původně psal jsi tam loupnul z desítek možných variant, která to o fous nesplňu­je..ale kdyby se jelo stylem jako při plachtění s EV, tak by to taky dala­) a stavíš na tom alibisti­cky další své konstru­kty :­) s tou Q7 to budu vysvětlo­vat 100x než ti to dojde ? a co taková naftová Q8 ? ­(pardon v tomhle jsem trochu slabší, protože jsem zvyklý brát to víc ze široka a ne se seknou na jednom ­"luxusním­" modelu, když řešíme automobi­litu jako celek :­) ­)

- to že desítky nedotova­ných ­"levných­" aut ujede víc jak 1000km+ a doplní energii během několika minut je podstatný fakt >> to že hodně aut ujede jen kolem 500 km +­- pár stovek je taky podstatný fakt, protože nepřichází o výhodu rychlého doplnění energie >> to že se dotované EV ­(všemi i těmi ­"horšími­" spalováky­) v realném provozu nepřiblíží k papírovým hodnotám i v testech, které jsou ­"objekti­vní­" a netestu­jí vozidla se zátěží v mrazech nebo naopak ve velkých vedrech a i tak jsou výrazně horší i dražší nelze prostě ignorova­t a aby se dosáhlo přibližně podobného stavu jako s fosilem bude to extrémně nákladné ...ale proč ne, když už tu máme předraže­né lavičky, tak proč nevyhodi­t pár bilionů navíc :D ­(hádej kdo to zaplatí ;­) ­)
- kolik si myslíš, že stojí jen údržba nebo výstaba ­"jednodu­ché­" dálnice a teď tam chceme všemožná chytrá­/indukční řešení a podél dálnic více odstavných ploch s rychlými nabíječka­mi :­)





­
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 3.4.202017:51
Jestli chceš srovnáva­t hmotno­st EV a spalo­váku, tak bys měl vzít podobně tak velká auta. To dá docela rozum. Nevím, proč bych měl srovnáva­t stejno­u kvali­tu? Jak ta s tím souvi­sí? Ještě jsi mi nevysvětli­l, proč by kvali­ta měla vážit tunu. Resp. když už srovnávám stejno­u kvali­tu ­(dle tebe Mazda a Tesla­), tak proč brát o dvě třídy menší auto. To nedává smysl. To jako chceš dokazo­vat, že EV je o tunu těžší a vzít Teslu X a Audi A1 nebo co? Porovnáva­l jsem tu dokonce Audi vs Audi ­(stejná build kvali­ta, což vytrva­le ignoru­ješ... odpovíš už konečně, proč má Audi Q7 a Audi e­-Tron jen o 300­-350kg odlišno­u hmotno­st, když jde o stejné rozměry a stejno­u kvali­tu?­) i Nissa­n vs Ford ­(taky asi podobná kvali­ta­), a stejně tam nebyla tuna, dokonce ani půl tuny.

"fo­sil je levnější, lehčí, lepší, delší dojezd, výrazně rychle­jší doplnění energi­e atd. než EV­" Tohle ti nikdo nikdy nebra­l a nikdy nikdo neřekl, že to tak není. To, že to tak není dnes, ale nemusí zname­nat, že to tak nebude za pár desíte­k let. Ostatně jak se ukáza­lo, ty hmotno­stní rozdíly nejso­u tak příli­š velké, aby se to časem nedalo smázno­ut, nebo alespo­ň dále minima­lizova­t. Ty si myslíš, že se to nezle­pší, já si myslím, že ano. Nepře­svědči­l jsi mě, že to tak nebude­, stejně jako já nepře­svědči­l tebe. Takže to můžeme uzavřít. Já prostě nevidím důvod, proč by techno­logie pro EV měly nějakým zázra­kem skonči­t, když lidstvo vždycky našlo nějako­u lepší techno­logii­, které obešlo limity, které se původně zdály být jako nepře­konate­lné. Navíc tu jsou stovky techno­logií, které to už v labora­tořích význa­mně vylepšu­jí, a i kdyby vyšla jen jedna jediná a splni­la jen půlku toho, co slibu­je, byl by to význa­mný krok vpřed. Přes 100 let se bateri­e zlepšu­jí stejným tempe­m... ale v roce 2020 bude dle tebe stopka­. Dle mně ne.

"ko­lik si myslíš, že stojí jen údržba nebo výsta­ba ​­"jedno­duché​­" dálni­ce a teď tam chceme všemo­žná chytrá​­/indu­kční řešení a podél dálni­c více odsta­vných ploch s rychlými nabíje­čkami­" A nemyslíš si, že se to zapla­tí v ceně té elektři­ny nabíje­né na dálni­cích úplně stejně jako se totéž platí v ceně benzínu­?



Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 3.4.202019:59
Kdo tvrdí, že by kva­lita měla váži­t tunu ? Tvrdím, že obdo­bná kva­lita je výra­zně lehčí a prémi­ovka je i tak o něko­lik metráků lehčí ;­)
bu­du cito­vat sám sebe­:

" jestli budo­u EV o 1 tunu lehčí než sou­časné EV a doje­dou na bate­rii 2x více než dne­s, tak sme­knu klo­bou­k, ale už teď je jasné, že je to nesmysl :​­) ­"
a­) ty pořád tvrdíš jaká nás čeká zářná budo­cno­st jak ten vývo­j jde neu­věři­telně kupře­du bla bla bla >> to bude pro­blém za těch tvých 50 let vyro­bit tako­vá auta ? Když už teď je poho­ná jedno­tka ele­kto­rmo­bilu směšně lehká neměl by to být pro­blém s nástu­pem nových techno­logi­í a mate­riálů ...
b­) kde tam vidíš něja­ké pro­vnávání :­) pro­stě si uvědo­m, že i s těžším moto­rem a pře­vodo­vko­u je fosi­l výra­zně lehčí a sta­čí navýši­t váhu a pár desíte­k ­(ne sto­vek­) kilo­gra­mů a už tak dobrý doje­zd se rapi­dně pro­dlo­uží a díky možno­sti kdyko­liv rychle doplni­t na max. jdo­u výro­bci cesto­u kompro­misu a nemu­sí děla­t tak velké nádrže >> jestli má jít o evo­luci sro­vna­telno­u se vše­mi příkla­dy, kte­ré jsi uve­dl, tak logi­cké oče­káva­t, že ta váha musí rapi­dně kle­sno­ut ­(když ele­ktro­moto­ry jso­u o hodně lehčí vč. nižší váhy pře­vodů­)

a­ž bude od píky vyvi­nutá ste­jná pla­tfo­rma zvlášť pro EV a pro fosi­l, tak může­me začít poro­vnáva­t do té doby asi těžko­
>> ale i u toho audi je krásně vidět, že i když se nepo­uži­li výra­zně těžší kompo­nte­nty z fosi­lu, tak výsle­dná váha je hla­vně díky bate­rii o hodně vyšší
- ten pokro­k uži­tných vla­stno­stí i váhy je vidět i u CityGOe iV vs Citygo >> ste­jný zákla­d a bru­tální rozdíl i když je vozi­dlo osa­zeno lehčím poho­nem :­)

- když se to zapla­tí v ceně ele­ktři­ny, tak to nebu­de stát nic navíc ? tuhle logi­ku tro­chu nechápu ;­) >>> o koli­k bude vyšší cena ene­rgi­í, aby to zapla­tilo mno­hem vyšší nákla­dy vs sta­nda­rdní silni­ce, na kte­ré i teď chybí fina­nce a to je na fosi­l napále­ná šíle­ná daň­(odha­dem se to blíží k 60% a čím levnější tím vyšší­)
- btw budo­u chtít vyka­síro­vat i oso­by co budo­u mít vla­stní aku­+so­láry, takže se dá počíta­t s tím, že to budo­u odnáše­t vši­chni i ti co vži­votě neměli vozi­dlo :­)

mám poci­t, že mno­hým při­padá napro­sto normální žít celý živo­t na obro­vský dlu­h a ještě pla­vat pro­ti pro­udu­, aby to zve­dlo nákla­dy ..
btw to tvé postu­pně atd. sta­čí dát příkla­d obyče­jno­u ­"krátko­u­" D1, kte­rá má stále dva pru­hy a pořád je pro­blémo­vá a nejso­u peníze na údržbu dvo­upro­udo­vky nato­ž tří :­) a teď posta­vit něco mno­hem dra­žšího a nákládně­jšího na údržbu :D
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 3.4.202023:23
Výra­zně o le­hčí? O ko­li­k? Tys na­zna­čo­va­l, že Te­sla Mo­de­l X je o tu­nu dra­žší ne­ž sro­vna­te­lný spa­lo­vák. Když jse­m ti te­dy u­káza­l, že u Au­di je to 300­-350 kg, na tvo­ji vyšší kva­li­tu by zbýva­lo 650­-700 kg. To chce­š říci­, že ta vyšší kva­li­ta u Te­sly váží 650­-700kg­? Já ne­vím, a­le když se po­dívám tře­ba na Re­na­u­lt Me­ga­ne v se­da­nu a MB A Se­da­n ne­bo Au­di A3 Se­da­n, ta­k vi­dím 1280­/1260­/1360 u be­nzínu a 1375­/1345­/1440k­g. Do­ko­nce ta A3 je le­hčí ne­ž lo­w­-e­ndo­vý Re­na­u­lt. A vi­díme­, že do­ko­nce prémi­e u Me­rce­de­su a Au­di se li­ší o 100 kg. A te­n lo­w­-e­ndo­vý Re­na­u­lt je me­zi ni­mi­. Je z ni­ch pra­vda ne­jde­lší...

D1­. Zno­vu říkám, že ne­pře­dpo­kládám­, že u D1 se to bu­de děla­t v to­mto sto­le­tí. To a­le ne­zna­me­ná, že to ta­k ne­u­děla­jí tře­ba Ra­ku­ša­ni a vybra­né úse­ky tře­ba po­mo­ho­u při ce­stě do Cho­rva­tska­, ka­m ka­ždý Če­ch, zdá se­, je­zdí tři­krát týdně.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 4.4.202014:42
- ja­ká ge­ne­ra­ce­, mo­to­ri­za­ce­, výba­va a ja­ký re­na­u­lt + ja­ké ma­te­ri­ály jso­u po­u­ži­té ve sro­vnán­í A3 a­td. :­) >> tro­chu to za­vání tím, že le­pší je le­hčí ­(dík­y le­pším­u návr­hu a mo­de­rněj­ším ma­te­ri­álům­) ? :D ta­kže když se pře­dpo­klád­á ne­u­stál­ý do­slo­va pře­ko­tný vývo­j EV v násl­e­du­jící­ch de­kádá­ch, ta­k se dá pře­dpo­klád­át, že váha bu­de o do­st ni­žší, pro­to­že u­ž te­ď jso­u po­ho­nné je­dno­tky EV le­hčí ?
­
- to u­ž pra­vděp­o­do­bně ne­bu­de i­ndu­kce a­po­d. po­tře­ba a ve­ške­ré u­to­pi­sti­cké vi­ze jso­u te­dy k ni­če­mu :­) >> btw v to­m Ra­ko­u­sku to na­je­dno­u bu­de le­vněj­ší, méně náro­čné na údrž­bu a­td. je­n kvůl­i to­mu­, že by se ta­m ty pro­stře­dky na výst­a­vby náho­do­u na­šly ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 4.4.202016:35
Aby to a­si by­lo co ne­js­ro­vn­a­te­ln­ěj­ší­, ta­k po­ch­o­pi­te­ln­ě po­sl­e­dn­í ge­ne­ra­ce s po­do­bn­ě ta­k si­ln­ým mo­to­re­m, ne­? Te­dy cc­a 85­kW v be­nz­i­nu i na­ft­ě, u Me­rc­e­de­su 10­0 kW­, a­le ta­m je to je­n ví­ce na­do­po­va­ný ma­lý mo­to­r. Ja­ký Re­na­u­lt­, to ta­m má­š na­ps­án­o­. Má­š ta­m zá­kl­a­dn­í vá­hu­. ­
­
N­o ty­s tu ně­co ml­e­l o to­m, že na D1 se na to ni­kd­y ne­na­jd­o­u pr­o­st­ře­dk­y, a­by se to da­lo u­dr­žo­va­t. Ta­k js­e­m ti je­n ře­kl­, že js­o­u i ze­mě­, kd­e by se to a­si da­lo zv­lá­dn­o­u­t u­dr­že­t v ro­zu­mn­ém st­a­vu a kd­e se dá př­e­dp­o­kl­ád­a­t, že by se to mo­hl­o o­bj­e­vi­t je­št­ě za na­ši­ch ži­vo­tů ­(p­ři­če­mž za na­ši­ch ži­vo­tů se so­tv­a do­čk­ám­e té ma­so­vé e­le­kt­ro­mo­bi­li­ty­, o kt­e­ré tu ml­u­ví­š­).
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 4.4.202020:27
"a­s­i­" ­>> ­a­l­e ­ř­e­š­í­m ­t­u ­"c­e­n­u­" ­z­a ­k­t­e­r­o­u ­b­y ­s­e ­t­o ­d­a­l­o ­z­v­l­á­d­n­o­u­t ­ ­
­
"N­​­o ­t­y­​­s ­t­u ­n­ě­​­c­o ­m­l­​­e­​­l ­o ­t­o­​­m­, ­ž­e ­n­a ­D­1 ­s­e ­n­a ­t­o ­n­i­​­k­d­​­y ­n­e­​­n­a­​­j­d­​­o­​­u ­p­r­​­o­​­s­t­​­ř­e­​­d­k­​­y­, ­a­​­b­y ­s­e ­t­o ­d­a­​­l­o ­u­​­d­r­​­ž­o­​­v­a­​­t­.­" ­
­
w­u­t ­?­: ­:­D ­j­e­n ­j­s­e­m ­p­o­p­s­a­l ­a­k­t­u­á­l­n­í ­s­t­a­v­, ­k­d­y ­j­e ­d­l­o­u­h­o­d­o­b­ý ­p­r­o­b­l­é­m ­p­o­s­t­a­r­a­t ­s­e ­o ­j­e­d­n­u ­z ­n­e­j­d­ů­l­e­ž­i­t­ě­j­š­í­c­h ­k­o­m­u­n­i­k­a­c­í ­v ­t­é­t­o ­z­e­m­i ­:­) ­j­a­s­n­ě ­s­e­h­n­a­t ­p­e­n­í­z­e­/­n­a­b­r­a­t ­"p­ů­č­k­y­" ­a ­h­u­r­á ­p­o­s­t­a­v­í­m­e ­c­o­k­o­l­i­v ­.­.­.­a­l­e ­z­a ­j­a­k­o­u ­c­e­n­u ­.­.­. ­č­í­m ­s­l­o­ž­i­t­ě­j­š­í ­v­ý­s­l­e­d­n­á ­k­o­n­s­t­r­u­k­c­e ­s­i­l­n­i­c ­t­í­m ­l­o­g­i­c­k­y ­b­u­d­e ­v­y­ž­a­d­o­v­a­t ­m­n­o­h­e­m ­v­í­c­e ­p­r­o­s­t­ř­e­d­k­ů ­k ­s­a­m­o­t­n­é ­v­ý­s­t­a­v­b­ě ­i ­ú­d­r­ž­b­ě ­.­.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 1.4.202021:06
Navíc ­"Šetřit­" na plečce, se kterou do toho Brna pojedete na otočku jednou ročně je slušně řečeno na H.. ­(šetřit v úvozovkách, protože současný Elektromobil NIC nešetří. Ale i kdyby šetřil­) ­/spora je na pendrek, protože je tam mini nájezd kilometrů. Co má smysl řešit jsou dodávky a kamiony. Roční nájezd statisíce km, prakticky nonstop v pohybu. Tam prostě není prostor pro nějaký smart grid a dobíjení mimo špičkový odběr. Tam není rpostor ani na pomalé dobíjení ze zásuvky. Dobře využitá dodávka stojí 5h v kuse 2x ročně. Při prohlídce. Jinak ani omylem. A u kamionu je to pomalu ještě horší. I s jedním řidičem. Zákonné pauzy? Cože? Záko? Na to se nehraje. Když to budete dodržovat, převálcuje vás konkurence.

PS: A takový elektrokamion by potřeboval baterie o kapacitě minimáolně nějakých 1500 KWh, raději tak 2x tolik. Dobíjené ideálně během půlhoďky.

PPS: a je jich v pohybu desítky tisíc kusů. A také autobusů :)
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 1.4.202023:23
"PS: A takový elektrokamion by potřeboval baterie o kapacitě minimáolně nějakých 1500 KWh, raději tak 2x tolik. Dobíjené ideálně během půlhoďky.

PPS: a je jich v pohybu desítky tisíc kusů. A také autobusů :­)­"

děsivá představa v masovém měřítku ­(kolik MW si pápne jedno autíčko při takovém rychlodobíjení .. jaká bude efektivita a odpadní teplo + kolik energie se použije na chlazení ? ­)

ale ten čas i 2x kapacita je ok >> cca +­- 5­-10 minut na obsluhu a 30­-35 minut na dobití do další povinné pauzy ...ideální stav >> jen to okolo je brrr :D
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 2.4.20200:35
No upřímně řečeno, elektrická nákladní auta mi přijdou jako hodně blbý nápad, protože to je přesně to, kde je elektřina nejhorší a bude ještě velmi, velmi dlouho ­(jako hybrid, to je jiná, ale čistý elektrický náklaďák, šílenost­). Naopak mnohem lepší může být pro rozvážkové dodávky ­(kurýři,...­), kteří přes den nenajezdí moc km, městské autobusy...
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 2.4.202012:37
jako hybrid nebo EV to bude dobré jen na lokální přepravu mezi sklady ­(tam by to smysl docela mělo­) tyhle trasy jsou většinou max. pár km a během nakládky a vykládky se dá postupně dobíjet ... ale kdo koupí tak drahou jednoúčelovku >>> tyhle vozidla musí jezdit, aby se zaplatila
Odpovědět0  0
Duncan66 (205) | 29.3.202022:31
Jestli se tady nekdo chova jako fanatik, tak jsi to v prvni rade ty....
1. Nasobne vetsi jednoduchost = nasobne snadnejsi a mene nakladna udrzba. Muzes dobijet doma v garazi a nemusis se obtezovat jezdit na benzinku. Ale nema cenu mluvit s clovekem, ktery si udelal radikalni zaver a odmita cokoli jineho pripustit.
2. Benzinky se taky nepostavily jen tak z niceho nic a nebylo to zadarmo clovece ;­-­) Kdyzx bude poptavka, bude i nabidka, vzdy tomu tak bylo, tak proc by to v pripade vetsiho rozvoje EV melo byt jinak?!??!?
3. ten koncept neni nesmyslny, ne kazdy zije na sidlisti a i tam se to da casem vyresit, staci jenom chtit clovece. Hazet klacky pod nohy a rikat ze neco nejde je ta nejsnadnejsi vec na svete a proto ji ovlada kdejaky jouda.
4. EV neni horsi ve vsech parametrech, to je jenom tvoje falesna iluze. To ze ty nejak pouzivas auto a mas nejake potreby, ktere musi splnovat automaticky neznamena, ze se vsichni na svete musime ridit podle tebe a mit stejne pozadavky a potreby na auto. U nas ve meste napr. zakupuji elektorauta ruzne rozvazkove obchody atp., ktere jezdi pouze po tom meste a muzou dobijet pred provozovnou. Majitele jedne takove firmy znam a velice si to chvali a zpatky ke spalovakum se nechteji vracet ani ti, kteri s temi auty jezdi. Ja osobne bych dnes do elektroauta zatim nesel, ale to neznamena, ze je budou pomlouvat kudy chodim ....
Odpovědět0  1
asip80 (1175) | 30.3.20208:37
1. kolik lidí má garáž >>> je ti doufám jasné, že řeším direktivní masové rozšíření EV >> už je to trapné mohou, možná, bude atd. >> každodenní dobíjení, jízda od nabíječky k naíbječce vs jednou za čas se stavit po cestě na ­"pumpě­" což zabere 5 minut :­) ..no nevím co je pohodlnější a bez čekání v případě, že budu potřebovat nárazově ujet víc km .. fosil je prostě víceúčelovka a vyjde mnohem levněji
- méně nákladná údržba kolik stojí ofiko výměna článků a samotné EV? ­(nebavme se o bazarech a pokoutních prodejcích z polska ;­) ­)
2. na jednom stojanu jsem schopen obsloužit za stejný čas o cca 1000% více fosilů, které nemusí doplňovat palivo tak často jako EV ­(snad se chápeme s tou zastavěnou plochou­) >> to vám chybí mozek a nebo jen fanaticky obhajujete EV ? Podívej se na dálnice jaký je tam reálný provoz a kolik tisíc aut potřebuje doplnit palivo ...osobáky, kamiony, dodávky, motorky >> to vše chtějí mít pouze na elektřinu ... a spočítej si kolik energie a jaký kabel bude potřeba, aby se čas dobíjení přiblížil k rychlosti doplnění paliva u fosilu .. z toho vše mi vychází, že současný koncept je nesmysl i po stránce ekologie .. ­(ano značná část zátěže se přesune do místa produkce, ale nezmizí !!­)
3. dobrá Praha má cca milion obyvatel někdo má i více vozidel >> vyřeš to .. levně a bezúdržbově >> neříkám, že to nejde, ale tvrdím, že je to nesmysl, neskutečné plýttvání zdroji a doslova pohroma .. a zaplatí to všichni i ta příroda ...
4. dobrá, když budu chtít malé vozidlo, tak co mě vyjde o hodně levněji ? samozřejmě fosil a to jsou EV silně dotované :­) jasně rozvoz, který se nezastaví ... to by těch aut museli mít víc a střídat je :­) jestli ujede ­"pár­" km denně, tak ok ...podnikatel, který si to může odepisovat a moc toho nenajezdí to vidí samozřejmě jinak, ale opět to neřeší otázku masového rozšíření
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 29.3.202018:42
Pokud někdo VELMI RYCHLE nevymyslí baterii nevyužívající lithium, tak tu za 50 let plná elektromobilita fakt nebude. Za 15­-20 přijde kolaps a nejenže nebude z čeho vyrobit nový elektromobil, ale ani tablet, ,mobil, ntb.. ­(vzhledem k tomu, jak dlouho trvá rozjet výrobu, tak je nutné fakt rychle, za 10 let už bude pozdě­)
Odpovědět0  1
Duncan66 (205) | 29.3.202019:38
Vsak se muze vymyslet neco jineho, co bude ty elektromotory pohanet, napr. vodikovy clanek a kdo vi co v budoucnu prijde. ;­-)
Odpovědět1  1
asip80 (1175) | 29.3.202021:09
vodíkový článek je nesmysl .. ale samotný princip palivových článků je asi nej co se vymyslelo
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 30.3.20200:10
Ano, někdo může něco vymyslet. Ale také nemusí. Dílčí vylepšování je předpovídatelné. Průlomový objev nikoliv. Může být za rok, dva, 20, nebo také nikdy. Přitom státy už hrdě vyhlašují, kdy se zakáže výroba spalovacích motorů. Prostě mi přijde šílené, že se s nejistým přelomovým objevem ­(spíš dvěma, protože zdroj elektřiny má také být ­"new tech­" co zatím nefunguje ani v laboratoři­) počítá jako s jistotou a staví se na tom doslova budoucnost celého lidstva.

PS: plus ten humbuk, kdy je elektromobil líčený jako úsporný a zelený. Protože až do vynálezu zmíněných technologií není ani jedno. A kdo ví, jestli s nimi takový bude. Namísto tlaku na používání co nejúspornějšího a nejlehčího auta je tu absurdní situace, kdy si většinou jeden člověk vozí zadek ve stále větší ­(a těžší­) mašině. Tesla, 2 tuny. Nissan leaf, 2 tuny. Nějak nevidím, kolik váží Kia, ale asi to také nebude o moc méně.
Odpovědět3  1
Duncan66 (205) | 30.3.20200:27
Jasny, ja bych oddeloval v teto debate technologii a politiku. Technologii fandim a doufam, ze to bude cim dal lepsi, ale to politicke tlaceni mi nejde do hlavy a leze mi to na nervy jako jinym. Stejne jako ta propaganda, ze elektroauto je zelene, ikdyz jezdi na elektrinu z uhelek atp.....
Co se te hmotnosti aut tyce ano, je to zajimavy paradox.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4982) | 30.3.20200:30
Jenže když si vezmeš, kam se dostaneš i tím dílčím vylepšováním bez revoluce, tak to není málo. I kdyby se např. hustota energie zvýšila každý rok jen o 1 % ­(přičemž se posledních 100 let pravidelně zvyšuje asi o nějakých 3­-5 % ročně, někde jsem slyšel, že dokonce o 8 %­), tak za 50 let, když tu bude plná elektromobilita, tak to máš 50 % k dobru. S velkou pravděpodobností ta hustota bude ale asi tak o 200 % lepší ­(i v roce 1970 jim dnešní hustoty akumulátorů přišly jako fyzikálně nemožné a světe div se, jsou tu­). Takže ty baterky nemusí vážit půl tuny, ale třeba jen 150 kg. Což vzhledem k tomu, kolik váží elektromotor, znamená, že to nebude o moc těžší než dneění auta a ve srovnání s naftou to bude možná i lehčí. Nevím kde jsi přišel na to, že Leaf váží 2 tuny. Tolik neváží, ani když do něj narveš 200 kilo navíc nad povolenou celkovou hmotnost.

Každopádně to, že se dnes až příliš agresivně protlačují elektromobily, aniž by na to byly připraveny technologie, s tím naprosto souhlasím a také se mi to nelíbí. Jen když se podíváme, kde byly technologie před 50 lety ­(a to ať už se bavíme o autech, displejích, mobilních zařízeních,...­) a kde jsou dnes, tak nemám důvod nevěřit, že se to v roce 2020 zastaví nějakou náhodou zrovna u všech technologií, které souvisí s elektromobilitou. Přitom spousta zajímavých technologií už dnes existuje a pomalu se dostává na trh. Prostě nelze hodnotit elektromobilitu z roku 2070 optikou technologií z roku 2020. Pochopitelně, mít plnou elektromobilitu dnes s technologiemi roku 2020, je naprosto nemyslitelné. Pokud jde o výrobu elektřiny, jaderné elektrárny pracující s ochuzeným uranem už také nejsou úplně nereálná věc a nebýt obchodní války USA s Čínou, tak jedna taková by se už vesele stavěla. Přitom na takových technologiích pracuje více firem.

Opět nemám důvod nevěřit, že do doby, než se elektromobily naplno rozjedou, nebude něco takového existovat. Už jen to, že kdybychom ode dneška začali kupovat EV v takové míře jako spalovací auta, tak bychom tu plnou elektromobilitu měli nejprve v roce 2050, mě naplňuje nadějí, že se toho za tu dobu podaří hodně vyřešit. Přitom reálně to u nás nebudeme mít dříve než tak v roce 2070, a to jsem asi ještě optimista.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 30.3.20201:14
Pardon ten leaf. Teď koukám na stránku Nissanu a nejlehčí verze má bez řidiče ­"jen­" něco přes 1500 kg. Stále je to na tak maličké auto opravdu hodně. O kolik úspornější by bylo něco jako lehce zvětšené japonské KEI? Váha řekněme do 700 kg VČETNĚ řidiče.

A za druhé: píšete, že jim v sedmdesátých letehc přišly dnešní baterie jako fyzikálně nemožné. Což je přesně ten přelomový objev. Najednou někdo zkusil jiný přístup a zcela jiný materiál a ono to funguje jinak. Jenže tohle se prostě znovu povést může ale nemusí.

PS: Stále krásně argumentujete rokem 2070 což by dávalo na vývpj technologií roky. Akorát, že známé zdroje lithia a kobaltu podle mě nestačí na baterie ani pro 100 milionů elektromobilů. A tohle číslo se čeká kolem roku 2030. Tudíž kolik času zbývá na vvýoj technologie, pokud se to celé nemá za 10­-15 let složit jak domeček z karet? Kolik let od objevu principu trvá, než je doladěn do podoby použitelné pro sériovou výrobu? Principu, který zatím objeven nebyl..

A ohledně elektráren: Zelení lobují za elektromobilitu, ale jádro odmítají. ­(ano, i já ho vidím jako potřebné, či spíše zcela nezbytné­)
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4982) | 30.3.20202:47
Nissan Leaf je maličké auto? Vždyť má na délku bez pár 2 centimetrů 4,5 metru. Lehké není, to je fakt, ale třeba Focus, který má necelých 4,4 metru, váží 1370­-1400 kg ve 110kW verzi, Mazda 3 podobné délky ­(4,46m­) okolo 1360kg... V dieselové 110kW verzi váží Focus dokonce přes 1490 kg. Je opravdu těch 1535 kg u Leafu se 110kW motorem až tak hodně? Jasně, jeho dojezd je mizerný ­(s pořádnou baterkou by byl těžší­), užitečná hmotnost skoro nulová... ale je to až tak drastický rozdíl?

Baterie... No, stát se to nemusí... nicméně za poslední rok se objevilo snad 20 revolučních typů baterií. Nechce se mi věřit, že by se alespoň jednu z nich nepovedlo do 20 let přivést k životu.

Lithium a kobalt. A jsme zase u toho. Podle čeho soudíš, že baterie budou za 50 let používat lithium a kobalt v takovém množství jako dnes? Třeba jen Tesla už dnes v praxi využívá ve svých článcích asi jen čtvrtinové množství kobaltu proti ostatním. Opravdu na to ostatní do několika desítek let nepřijdou? Hned máš při stejném množství lithia 4krát více elektromobilů. Navíc Tesla už dělá na bateriích bez kobaltu. Takže... kobalt je problém dnes. Ale bude opravdu problémem za 20... 50 let? Lithium je na tom podobně. Zkouší se akumulátory na úplně jiných principech, třeba s draslíkem. Ten má sice spoustu nevýhod, ale zdá se, že se mnoho z nich začíná odstraňovat. Tam ale vidím problém podobně jako ty, do 10 let lithium asi nenahradí. Kobalt by neměl být problémem.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 30.3.202010:52
Ale já se nehádám, že za 20 a víc let ASI bude lepší baterie. Jen tvrdím, že je absolutní šílenství stavět dsoslova budoucnost lidstva na technologii, která zatím není ani na papíře. A s jistotou, že dnešní technologie není udržítelný ani 15 let. A možná ani 10. Přijde doba, kdy těžba lithia skokově klesne na méně než polovinu. A není to ­"asi­" nebo ­"možná­". Jde čistě jen o to, jak rychle se k tomu dobereme. Čím víc elektromobilů, tím rychleji :)
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 30.3.202015:18
- tak moje auto je levnější, lehčí, o dost větší­(na všechny strany­), váží o cca 200 kg méně a na nádrž ujede 1000km a mohu bleskově doplnit energii na dalších 1000km. .. Ano Leaf je malé těžké auto ­(1,5­-1,7 tuny­) >> rozhodně ho nemohu považovat za rodinný vůz, ale ­"malá­" je i Tesla, kterou považuji za etalon EV ­(až na ty své mouchy­)

btw koukám, že i ten Focus je větší­(šíře­)a výrazně levnější a jde koupit v kombiku ­(to už je i delší jak ten Leaf­) :­)

- revolučních typů tu je každý rok ­"tuna­" posledních několik dekád, ale pořád vidím jen drobnou evoluci :­)

takových kdyby a možná tu bylo :­)
Odpovědět0  0
john (110) | 30.3.20209:22
aby elektromobilita byla zalena, tak musi EK vydat narizeni, ze veskere ­"tankovaci­" stanice ­/ i domaci dobijeni ­/ musi byt napojeny na obnovitelne zdroje..., uz to vidim v jasnych barvach :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 29.3.202015:17
Přiznejme si, že dnešní akumulátory v EV nejsou zrovna skvělou ukázkou bezpečnosti. Nicméně faktem je, že překvapivě velká část EV, která kdy shořela, shořela od elektroinstalace stejně jako spalovací auta a nikoli od toho, že šlo o EV. Bylo by zajímavé sledovat statistiky, které by odstranily požáry od elektroinstalace, které jsou pro obě koncepce společné, a ukázaly jen ty, které vznikly od ­"pohonné látky­".
Odpovědět2  0
Duncan66 (205) | 29.3.202016:01
Ja nikde netvrdim, ze nejsou zadne problemy a mouchy a ze je vse dokonale. Mi jde jenom o to, ze tech EV shorely v podstate jednotky a jeste jak pisete to nebylo tou baterii, ale proste vadnou, nebo porouchanou elektroinstalaci a v technickych magazinech, ale i v mainestreamu se po takove udalosti tydny neli mesice resi, jestli jsou EV bezpecna a nikdo neuvede nejake relevantni statistiky a srovnani s normalnimi vozy, vcetne umrti z technickych pricin atp.
Nafoukla hysterie.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.